Kladdkaka
(Ca 30 bitar)
Du behöver:
- 100 g smör
- 200 g mörk choklad, 55 %
- 90 g neutral olja eller olivolja (1 dl)
- 1⁄2 dl espresso eller starkt kaffe
- 5 ägg
- 135 g strösocker (1 1⁄2 dl)
- 160 g ljust muscovadosocker (2 dl)
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 2 tsk vaniljsocker
- 30 g kakao (3⁄4 dl)
- 2 krm salt
Fudge:
- 3 dl grädde
- 180 g strösocker (2 dl)
- 210 g ljus sirap (1 1⁄2 dl)
- 300 g mörk choklad, 55 %
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 krm salt
Topping:
- kakao
- oxalis eller en ätbar blomma
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered en långpanna, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Se till att pappret går upp på sidorna så att både kladdkaka och fudge ryms.
2. Smält smöret i en kastrull och hacka chokladen. Smält sedan chokladen i smöret. Tillsätt oljan och kaffet.
3. Vispa försiktigt ihop äggen med strösockret och muscovadosockret i en bunke, det ska inte vispas luftigt.
4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en bunke. Sikta ner mjölblandningen växelvis med smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, rör runt till en jämn smet. Häll smeten i långpannan och grädda i ca 20 minuter – kakan ska fortfarande vara dallrig, men inte lös. Låt kakan svalna helt. Förvara den i kyl.
Fudge:
1. Koka upp grädde, socker, sirap och mörk choklad i en kastrull. Låt fudgen sjuda i ca 10 minuter till en tjock blank smet.
2. Tillsätt smör och salt och låt det smälta i fudgen under omrörning. Häll fudgen över kladdkakan och låt stelna i kyl. Pudra över kakao och skär i bitar med en varm vass kniv.
Receptet är hämtat ur boken Baka i långpanna av Cecilia Hagerling Larsson (Semic, 2023).
Läs också: Gillade du det här receptet? Här hittar du ett recept på morotskaka från samma bok.