Rödvinssås är en festlig sås som passar till både kött, fågel och grönsaker, och som faktiskt blir ännu godare om du förbereder dagen innan och ställer in i kylen. Men vilka andra knep finns det för att få såsen att riktigt briljera? Kocken Tommy Myllymäki avslöjar sina hemligheter i boken ”Såser”:
– Börja med att steka ur löken ordentligt så att den blir söt och god. Inte bränd, men väl brynt. För att få finare färg brukar jag ha i rödbeta istället för morot. Och har du lite fläsksvål över brukar den tillföra det där lilla extra som man har svårt att sätta fingret på i en magisk rödvinssås, skriver han.
Här bjuder Tommy på hela receptet!
Rödvinssås
Du behöver:
(3–4 dl sås)
- 2 dl skivad schalottenlök
- 1/2 dl skivad rödbeta
- 5 dl rött vin
- 3–4 msk tärnat rökt sidfläsk
- 1 kvist timjan
- 1/2 lagerblad (inte mer, då smakar såsen gryta)
- 6 dl kalvfond
- 1 tsk plockad timjan
- 1 tsk sherry- eller rödvinsvinäger
- 25 g smör
- ev 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
- 1 1/2 krm salt
- 10 drag nymald svartpeppar
- matolja till stekning
Gör så här:
1. Bryn lök och rödbeta ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vin, sidfläsk, timjankvist och lagerblad och koka upp.
2. Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond.
3. Koka upp och sila av. Reducera tills 4 dl återstår, cirka 5 minuter på hög värme.
4. Tillsätt 1 tsk timjan och vinäger. Koka upp.
5. Blanka av såsen med smör och red eventuellt med maizena blandad med vatten.
6. Smaka av rödvinssåsen med salt och peppar precis före servering.
Läs också: Tommy Myllymäkis bästa bearnaisesås!