Rödvinssås är en festlig sås som passar till både kött, fågel och grönsaker, och som faktiskt blir ännu godare om du förbereder dagen innan och ställer in i kylen. Men vilka andra knep finns det för att få såsen att riktigt briljera? Kocken Tommy Myllymäki avslöjar sina hemligheter i boken ”Såser”:
– Börja med att steka ur löken ordentligt så att den blir söt och god. Inte bränd, men väl brynt. För att få finare färg brukar jag ha i rödbeta istället för morot. Och har du lite fläsksvål över brukar den tillföra det där lilla extra som man har svårt att sätta fingret på i en magisk rödvinssås, skriver han.
Här bjuder Tommy på hela receptet!
Rödvinssås
Du behöver:
(3–4 dl sås)
- 2 dl skivad schalottenlök
- 1/2 dl skivad rödbeta
- 5 dl rött vin
- 3–4 msk tärnat rökt sidfläsk
- 1 kvist timjan
- 1/2 lagerblad (inte mer, då smakar såsen gryta)
- 6 dl kalvfond
- 1 tsk plockad timjan
- 1 tsk sherry- eller rödvinsvinäger
- 25 g smör
- ev 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
- 1 1/2 krm salt
- 10 drag nymald svartpeppar
- matolja till stekning
Gör så här:
1. Bryn lök och rödbeta ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vin, sidfläsk, timjankvist och lagerblad och koka upp.
2. Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond.
3. Koka upp och sila av. Reducera tills 4 dl återstår, cirka 5 minuter på hög värme.
4. Tillsätt 1 tsk timjan och vinäger. Koka upp.
5. Blanka av såsen med smör och red eventuellt med maizena blandad med vatten.
6. Smaka av med salt och peppar precis före servering.