Marängsöt citronkaka

Ljuvligt syrlig och kladdig citronkaka möter små toppar av marängmoln. Sötare än så här blir det inte! Här är receptet på hemmabagaren Emma Brink Rasks spritsade citronmarängkaka. 

Det här behöver du:

6–8 bitar

  • 130 g rumsvarmt smör
  • 140 g strösocker (1 1/2 dl)
  • 55 g ägg (1 st)
  • 20 g äggula (1 st)
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 90 g vetemjöl (1 1/2 dl)

Italiensk maräng:

  • 65 g äggvitor (2)
  • 25 g vatten (1/4 dl)
  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)

Garnering:

  • Färska hallon
  • Citronmeliss

 

 

 

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj kanterna på en springform, 18–20 cm i diameter, och täck botten med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägget, äggulan, skalet och saften från citronen och blanda väl. Vänd till sist ner mjölet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i 15–20 minuter. Kakan ska vara ”gungig” i mitten men ha satt sig i kanterna. Låt den svalna i formen. 

 

Italiensk maräng

Häll äggvitorna i bunken till en köksmaskin utrustad med en visp. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett fast vitt skum. När socker­lagen når 121 grader, häll ner den i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills ma­rängen har svalnat.

 

 

Dekoration:

  • Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat. Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och en annan med en eclairtyll. Fyll påsen med den runda tyllen med ca 2/3 av marängen och häll resten i den andra påsen.
  • Håll spritspåsen med rund tyll rakt ovanför kakan och spritsa runda volangbollar runt kakans kant. Det gör du genom att först trycka ut en boll, lyfta lite på påsen, spritsa en till mindre boll på den första bollen, lyfta lite, spritsa en ännu mindre boll på den och så vidare.
  • Fyll hålrummet i mitten med lite lägre volangbollar. Byt till spritspåsen med eclairtyll och spritsa små stjärnor emellan bollarna i mitten. Bränn av marängen med en gasolbrännare så att den får lite färg. Dekorera med färska hallon och citronmeliss.

 

Tips! 

Vänd uppochned på kladdkakan. Då får du en helt spikrak och platt yta som är mycket enklare att spritsa ett jämnt mönster på.

 

 

Recept ur boken Baka & Spritsa – Dekorera enkelt och vackert av Emma Brink Rask (Bokförlaget Semic).

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar