Marängtårta – två riktiga klassiker!

Pavlova och Pinocchiotårta är två klassiska och omtyckta marängtårtor. De är lätta att baka i långpanna, räcker till många och kan fyllas med frukten och bären du tycker bäst om!

Pavlova med citron och bär

Du behöver (30 bitar):

Maräng:

  • 8 äggvitor

  • 4 dl strösocker

  • 3 dl rostad kokos

  • 2 tsk majsstärkelse

 

Topping:

  • 4 dl lemon curd

  • 5 dl grädde

  • 1 kg färska bär, t.ex. hallon, vinbär, blåbär, björnbär eller jordgubbar

 

 Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 180 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitan till ett fast skum med en elvisp eller i en köksassistent.
  3. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en blank maräng utan sockerkristaller. Rör ner kokos och majsstärkelse.
  4. Klicka ut marängen i pannan och bred ut den slarvigt över hela ytan. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i cirka 1 ½ timme och stäng sedan av ugnen. Låt marängen stå kvar i ugnen tills den kallnat helt.
  5. Lägg upp den bakade marängen på ett serveringsfat och bred sedan på lemon curd. Vispa grädden lätt och bred på den. Toppa med färska bär.

Tips! 

Du kan byta lemon curd mot till exempel vaniljkräm eller chokladkräm, och bären mot frukt. 

 

bakboksomslag 

Recept ur boken “Bakat i långpanna deluxe” av Frida Skattberg (Bonnier Fakta)

Läs också: Marängglasstårta

 

Pinocchiotårta

Pinocchiotårtans fyllning kan varieras på många sätt, och du kan välja att ha grädde, frukt och bär enbart inuti, eller även ovanpå. Foto: Istock

 

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta, brittatårta, glömmingetårta, herrgårdstårta, sommardröm – det finns många namn på denna goda marängtårta. 

Du behöver (10–12 bitar):

Sockerkaksbotten:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk

 

Maräng:

  • 4 äggvitor

  • 2 dl strösocker

  • 50 g hackade hasselnötter

 

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 msk vaniljsocker

  • 1/2 liter färska bär och/eller frukt, till exempel mandarinklyftor i sockerlag, banan eller vindruvor

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  4. Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills sockret löst upp sig.
  5. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Pensla papperet med ett tunt lager matolja.
  6. Bred ut sockerkakssmeten på papperet med en spatel eller slickepott. Fördela marängen över sockerkakssmeten och strö över hackade hasselnötter.
  7. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna helt.
  8. Vispa grädden med vaniljsockret. Dela tårtbotten i två delar och fördela grädden och bär över ena delen med marängsidan uppåt, lägg den andra delen ovanpå med marängsidan uppåt.

 

Receptet är hämtat från Allas.se

Läs också: Glutenfri jordgubbstårta

 

Vispad maräng

Så här ska en färdigvispad maräng se ut! Foto: Istock

3 bästa marängtipsen!

  • Ingen äggula! Kommer det endast ett litet stråk äggula i vitorna blir marängen inte fluffig. 
  • Inget fett! Fett är marängens värsta fiende så det är superviktigt att köksredskap och skålar är rena. 
  • Vispa inte för hårt för snabbt! Då kan marängen bli lös och få stora bubblor. Vispa först på högsta hastighet i 10 sekunder för att få igång processen. Dra sedan ner till medelhastighet. Marängen är färdig när du enkelt kan göra fasta toppar av den med vispen.

 

Källa: Konditor Martin Isaksson på Professionalsecrets.se

Läs också: Apelsinmarängpaj

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar