Miljösmartare livsstil – Johans tre enkla val

I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 


Gös är Västmanlands landskapsfisk. Det är 4 476 kilometer till Kazakstan. Jag missunnar inte fattiga kazaker att tjäna pengar på att exportera gös. Det jag inte förstår är att Sverige importerar den. Lika konstigt som om Egypten importerade sand. 

Sverige har cirka 100 000 sjöar, vår kuststräcka, inklusive havsöar, är 43 400 kilometer, vi har 27 663 vattendrag med en sammanlagd sträcka av 192 000 kilometer och 1 200 000 sportfiskare. Ändå importerar vi gös, från Kazakstan. Vi borde äta mer svensk fisk för att det är såväl miljövänligt som nyttigt – portugiser äter exempelvis nästan fem gånger mer fisk än svenskar.

1. Lär dig laga queneller 

Även den störste fiskhatare älskar denna rätt. 

2. Skaffa en liten rök 

I den blir minsta abborre en delikat munsbit.

3. Fixa en bra filékniv 

Att köpa hel, färsk fisk är bättre för miljön.  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar