Ekologisk midsommarfest blir enkelt med ett stort utbud av potatis, ägg, jordgubbar, grädde och glass. Sill från ett certifierat hållbart fiske (MSC-märkt) är numera också vanligt.
Drycken kräver däremot planering om man inte vill komma hem med det gamla vanliga från Systemet (jo, Systembolaget är också bäst på alkoholfritt).
1. Drinkarna – alkoholfri fransk russinjuice, Jus de Raisin Blanc eller ett spanskt rosévin med smak av jordgubbssylt, La Pluma Rosé.
Snaps. Den traditionsbundne väljer OP Anderson Aquavit kryddad med kummin, anis och fänkål, medan den nyfikne föredrar tio småflaskor med Ekologiska Österlensnapsar.
Kvällsdrinken kan antingen blandas på Tärnö Gin, vara en alkoholfri must, Maglehem n:o 4 eller en whisky lika svår att uttala som att stava till, Bruichladdich The Organic.
2. Matjessillen avnjutes helst till en lager med hyfsat mycket beska som Brewdog 77 eller det alkoholfria alternativet Jever Fun.
3. Jordgubbarna lyfter med ett sött, mousserande vin som Jaillance Muscat eller den alkoholfria Kiviks Herrgårdscider.