Det är inte bara vanliga, hårda pepparkakor som gör succé runt jul. Här är ett gott recept på mjuk pepparkaka i långpanna – ett smidigt och enkelt sätt att baka! Extra smarrig blir den med den goda glasyren!
Mjuk pepparkaka i långpanna med glasyr
Du behöver:
Cirka 25 bitar mjuk pepparkaka.
- 200 g smör, rumsvarmt
- 4 dl strösocker
- 3 ägg
- 3 dl filmjölk
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk kanel
- 2 tsk malen kryddnejlika
- 1 msk malen kardemumma
- 1⁄2 msk malen ingefära
- 1⁄2 msk bikarbonat
- ev tinade lingon att garnera med
Glasyr
- 150 g smör, rumsvarmt
- 300 g färskost, typ philadelphia
- 8 dl florsocker
Läs också: Juldammsugare med smak av glögg och pepparkaka
Gör mjuk pepparkaka så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt filmjölken.
2. Blanda mjöl, kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära och bikarbonat i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och rör till en jämn smet.
3. Häll smeten i en långpanna, cirka 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Gör glasyren. Rör ihop smör, färskost och florsocker i en skål och bred ut över kakan. Skär kakan i lagom stora munsbitar. Garnera gärna med lingon vid servering.
Läs också: Magiskt god pepparkakskola