En saftig mandelkaka, toppad med en fyllig kolasås med en nypa salt, fluffig grädde och solmogna jordgubbar – kan det bli bättre? Mandelkakan är enkel att baka och kan förberedas i förväg, vilket gör denna efterrätt till ett bra val när du vill bjuda på något festligt utan stress.
Mjukseg mandelkaka med salt kolasås, grädde och jordgubbar
Du behöver:
(12 bitar)
- 4 äggvitor
- 180 g (2 dl) strösocker
- 175 g (3 ½ dl) mandelmjöl
Salt kolasås:
- 300 g (3 dl) vispgrädde
- 135 g (1 ½ dl) strösocker
- 100 g (knappt ¾ dl) ljus
Sirap:
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk salt
Garnering:
- 300 g (3 dl) vispgrädde
- 500 g (1 liter) jordgubbar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 18–20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning och vispa sedan i ytterligare ca 2 minuter. Vänd ner mandelmjölet tills du får en jämn smet och bred ut den i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan kallna i formen.
- Salt kolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka tills kolasåsen når en temperatur på 122 grader. Låt såsen svalna tills den är rumsvarm.
- Garnering: Lossa kakan ur formen och lägg den på ett serveringsfat. Häll och bred kolasåsen över kakan. Vispa grädden och bred eller spritsa den över kolan.
- Rensa och skär jordgubbarna i bitar. Garnera kakan med jordgubbar.

Recept ur kokboken ”Kola” av Mattias Celinder (Semic, 2025).
Läs också: Rulltårta med kokosmaräng och färska bär