Mjukseg mandelkaka med salt kolasås, grädde och jordgubbar

En naturligt glutenfri kaka – bakad med endast tre ingredienser! Foto: Magnus Skoglöf

Mandelkaka med salt kolasås, fluffig grädde och färska jordgubbar är en riktig drömdessert till sommarfesten. Här är det lättbakade receptet!

En saftig mandelkaka, toppad med en fyllig kolasås med en nypa salt, fluffig grädde och solmogna jordgubbar – kan det bli bättre? Mandelkakan är enkel att baka och kan förberedas i förväg, vilket gör denna efterrätt till ett bra val när du vill bjuda på något festligt utan stress.

Mjukseg mandelkaka med salt kolasås, grädde och jordgubbar

Du behöver:

(12 bitar)

  • 4 äggvitor
  • 180 g (2 dl) strösocker
  • 175 g (3 ½ dl) mandelmjöl

Salt kolasås:

  • 300 g (3 dl) vispgrädde
  • 135 g (1 ½ dl) strösocker
  • 100 g (knappt ¾ dl) ljus

Sirap:

  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt

Garnering:

  • 300 g (3 dl) vispgrädde
  • 500 g (1 liter) jordgubbar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 18–20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning och vispa sedan i ytterligare ca 2 minuter. Vänd ner mandelmjölet tills du får en jämn smet och bred ut den i formen.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan kallna i formen.
  4. Salt kolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka tills kolasåsen når en temperatur på 122 grader. Låt såsen svalna tills den är rumsvarm.
  5. Garnering: Lossa kakan ur formen och lägg den på ett serveringsfat. Häll och bred kolasåsen över kakan. Vispa grädden och bred eller spritsa den över kolan.
  6. Rensa och skär jordgubbarna i bitar. Garnera kakan med jordgubbar.
Mjukseg mandelkaka med salt kolasås, grädde och jordgubbar

Recept ur kokboken ”Kola” av Mattias Celinder (Semic, 2025).

Läs också: Rulltårta med kokosmaräng och färska bär

Sandra Holmes