Mustig kalvgryta á la fransk husman!

Skådespelaren och matälskaren Per Morberg inspireras av husmanskost runt om i Europa i sin senaste bok, Morberg lagar Husmanskost II. Här bjuder han på en riktigt mustig kalvgryta, perfekt att värma sig med under kalla vinterdagar.

Blanquette de veau (Ljus kalvgryta)

6 portioner

Du behöver:

  • 1⁄2 kg kalvkött med ben av rygg, bringa eller bog, i bitar
  • 1 gul lök
  • 4 kryddnejlikor
  • 2 + 3 morötter
  • 1⁄2 purjolök
  • 1 selleristjälk
  • 1 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 5 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 5 persiljestjälkar
  • 1 msk smör
  • 250 g små vita champinjoner

Sås

  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl kalvbuljong från kokningen
  • 2 dl vispgrädde
  • saften av 1⁄2 citron
  • 1 äggula
  • salt och nymald vitpeppar
  • hackad persilja till garnering

Så här gör du:

1. Lägg kalvköttet i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.

2. Skala under tiden löken och tryck sedan in kryddnejlikorna i den. Skala och skär två av morötterna i bitar, skölj och strimla purjolöken och sellerin. Lägg allt i grytan tillsammans med salt, lagerblad, timjan och persiljestjälkar. Låt sjuda på svag värme i ca 11⁄2 timme under lock tills köttet är mört och faller från benen. Låt grytan stå i 20 minuter.

3. Ta upp köttet och grönsakerna. Plocka köttet från benen och skär det i bitar. Sila av buljongen och koka ihop den i ca 10 minuter till god smak.

4. Skala och skär de tre återstående morötterna i bitar. Koka dem i lättsaltat vatten med smöret i ca 10 minuter. Ansa under tiden champinjonerna. Lägg ner dem i kastrullen med morötterna och koka i ytterligare 5 minuter. Sila av.

5. Smält smöret till såsen i en gryta eller kastrull och vispa ner mjölet. Späd med den reducerade buljongen och grädden, lite i taget, under vispning. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.

6. Blanda ner köttet, morötterna och champinjonerna. Hetta upp under omrörning och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

7. Vispa ut äggulan i lite av såsen i en skål och rör ner den i grytan. Obs! Nu får såsen inte koka!

8. Garnera grytan med persilja och servera med kokt ris.

Recept hämtat från Morberg lagar husmanskost II Klassiker från Europas kök (Bonnier fakta)
TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar