Mustig kalvgryta á la fransk husman!

Skådespelaren och matälskaren Per Morberg inspireras av husmanskost runt om i Europa i sin senaste bok, Morberg lagar Husmanskost II. Här bjuder han på en riktigt mustig kalvgryta, perfekt att värma sig med under kalla vinterdagar.

Blanquette de veau (Ljus kalvgryta)

6 portioner

Du behöver:

  • 1⁄2 kg kalvkött med ben av rygg, bringa eller bog, i bitar
  • 1 gul lök
  • 4 kryddnejlikor
  • 2 + 3 morötter
  • 1⁄2 purjolök
  • 1 selleristjälk
  • 1 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 5 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 5 persiljestjälkar
  • 1 msk smör
  • 250 g små vita champinjoner

Sås

  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl kalvbuljong från kokningen
  • 2 dl vispgrädde
  • saften av 1⁄2 citron
  • 1 äggula
  • salt och nymald vitpeppar
  • hackad persilja till garnering

Så här gör du:

1. Lägg kalvköttet i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.

2. Skala under tiden löken och tryck sedan in kryddnejlikorna i den. Skala och skär två av morötterna i bitar, skölj och strimla purjolöken och sellerin. Lägg allt i grytan tillsammans med salt, lagerblad, timjan och persiljestjälkar. Låt sjuda på svag värme i ca 11⁄2 timme under lock tills köttet är mört och faller från benen. Låt grytan stå i 20 minuter.

3. Ta upp köttet och grönsakerna. Plocka köttet från benen och skär det i bitar. Sila av buljongen och koka ihop den i ca 10 minuter till god smak.

4. Skala och skär de tre återstående morötterna i bitar. Koka dem i lättsaltat vatten med smöret i ca 10 minuter. Ansa under tiden champinjonerna. Lägg ner dem i kastrullen med morötterna och koka i ytterligare 5 minuter. Sila av.



5. Smält smöret till såsen i en gryta eller kastrull och vispa ner mjölet. Späd med den reducerade buljongen och grädden, lite i taget, under vispning. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.

6. Blanda ner köttet, morötterna och champinjonerna. Hetta upp under omrörning och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

7. Vispa ut äggulan i lite av såsen i en skål och rör ner den i grytan. Obs! Nu får såsen inte koka!

8. Garnera grytan med persilja och servera med kokt ris.

Recept hämtat från Morberg lagar husmanskost II Klassiker från Europas kök (Bonnier fakta)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar