Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett recept på en god och nyttig nässelsoppa.

Blommor och blad är inte bara vackra att titta på – vissa av dem går faktiskt att äta.

– För dig som är nybörjare på att tillaga växter är det viktigaste att satsa på sådana som finns i din närhet. Bor du i Lappland kommer det att vara andra växter än om du bor på västkusten eller i Skåne, säger författaren och herbalisten Lisen Sundgren.

Vilka delikatesser från växtriket är dina favoriter?

– Jag är svårt förtjust i nässlor, strandmålla, vårbrodd och saltarv.

Vilka växter är bäst att äta för att hålla förkylningar på avstånd?

– När förkylningen väl blommat ut är det bäst att vila, men för att förebygga eller ta något precis när den börjar kännas i kroppen kan man prova till exempel backtimjan, pepparrot, enbär, lindblom eller fläderblom.

Vilka växter funkar bäst för att motverka stress?

– Naturligtvis bör du kombinera livsstilsförändringar, tid i naturen och vila tillsammans med örterna, men jag rekommenderar lindblom, nässla, kamomill eller gatkamomill. Och promenader i skogen!

Vad är ätbara växter bra till förutom att använda i huskurer?

– Det allra bästa är att när man plockar får man ett nytt sätt att vistas i och se på naturen, som vi mår så bra av! Om man öppnar sitt sinne och sätter i gång att experimentera med dem i köket kan man göra roliga kryddblandningar, hudvårdsprodukter, vackra buketter – eller så kanske någon får lust att göra sitt eget herbarium. Det är en rofylld och meditativ sysselsättning.

Vilket är ditt favoritrecept från Vildvuxet?

– Allt är gott! En trevlig vårmeny är min bästa nässelsoppa, granskottsfylld gös och sedan en björklövs-crème brûlée! Till det skulle jag dricka en körvelinfusion. 

Läs även: Värm dig med en nyttig grön soppa

 

Recept – nässelsoppa 

Du behöver:

(4 portioner):

  • ca 1 1⁄2 liter vatten • 1 1⁄2 liter nässlor
  • 4 dl kirskål
  • 2 avokador
  • 1 tsk misopasta
  • salt och nymalen svartpeppar
  • eventuellt lite hackad gräslök, gärna vild

Så här gör du:

1. Koka upp vattnet i en kastrull. Skölj nässlorna och kirskålen och rör ner dem i det kokande vattnet. Låt allt få ett snabbt uppkok under lock.
2. Dela avokadorna, plocka ur kärnorna och gröp ut fruktköttet. Dra kastrullen av värmen, tillsätt avokado och misopasta och mixa soppan slät.
3. Tillsätt mer varmt vatten om soppan blir för tjock. Smaksätt med salt och peppar. Strö eventuellt över gräslök och servera. 

Tips! Byt gärna ut kirskålen mot till exempel maskros, groblad eller björklöv. Låt soppan bara precis koka upp innan den mixas, för då blir smaken bäst. Toppa eventuellt med rostade mandlar, kokt ägg eller lite rökt lax. 

Missa inte: Lyxfrukost med ägg benedict 

 

Om Lisen

Namn: Lisen Sundgren.
Ålder: 51 år.
Gör: Är herbalist, författare och naturfilosof.
Aktuell: Med boken Vildvuxet, illustrerad av Nadia Nörbom. 

 

Vildvuxet (Bonnier Fakta), ca 207 kr. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar