Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett recept på en god och nyttig nässelsoppa.


Blommor och blad är inte bara vackra att titta på – vissa av dem går faktiskt att äta.

– För dig som är nybörjare på att tillaga växter är det viktigaste att satsa på sådana som finns i din närhet. Bor du i Lappland kommer det att vara andra växter än om du bor på västkusten eller i Skåne, säger författaren och herbalisten Lisen Sundgren.

Vilka delikatesser från växtriket är dina favoriter?

– Jag är svårt förtjust i nässlor, strandmålla, vårbrodd och saltarv.

Vilka växter är bäst att äta för att hålla förkylningar på avstånd?

– När förkylningen väl blommat ut är det bäst att vila, men för att förebygga eller ta något precis när den börjar kännas i kroppen kan man prova till exempel backtimjan, pepparrot, enbär, lindblom eller fläderblom.

Vilka växter funkar bäst för att motverka stress?

– Naturligtvis bör du kombinera livsstilsförändringar, tid i naturen och vila tillsammans med örterna, men jag rekommenderar lindblom, nässla, kamomill eller gatkamomill. Och promenader i skogen!

Vad är ätbara växter bra till förutom att använda i huskurer?

– Det allra bästa är att när man plockar får man ett nytt sätt att vistas i och se på naturen, som vi mår så bra av! Om man öppnar sitt sinne och sätter i gång att experimentera med dem i köket kan man göra roliga kryddblandningar, hudvårdsprodukter, vackra buketter – eller så kanske någon får lust att göra sitt eget herbarium. Det är en rofylld och meditativ sysselsättning.

Vilket är ditt favoritrecept från Vildvuxet?

– Allt är gott! En trevlig vårmeny är min bästa nässelsoppa, granskottsfylld gös och sedan en björklövs-crème brûlée! Till det skulle jag dricka en körvelinfusion. 

Läs även: Värm dig med en nyttig grön soppa

 

Recept – nässelsoppa 

Du behöver:

(4 portioner):

  • ca 1 1⁄2 liter vatten • 1 1⁄2 liter nässlor
  • 4 dl kirskål
  • 2 avokador
  • 1 tsk misopasta
  • salt och nymalen svartpeppar
  • eventuellt lite hackad gräslök, gärna vild

Så här gör du:

1. Koka upp vattnet i en kastrull. Skölj nässlorna och kirskålen och rör ner dem i det kokande vattnet. Låt allt få ett snabbt uppkok under lock.
2. Dela avokadorna, plocka ur kärnorna och gröp ut fruktköttet. Dra kastrullen av värmen, tillsätt avokado och misopasta och mixa soppan slät.
3. Tillsätt mer varmt vatten om soppan blir för tjock. Smaksätt med salt och peppar. Strö eventuellt över gräslök och servera. 

Tips! Byt gärna ut kirskålen mot till exempel maskros, groblad eller björklöv. Låt soppan bara precis koka upp innan den mixas, för då blir smaken bäst. Toppa eventuellt med rostade mandlar, kokt ägg eller lite rökt lax. 

Missa inte: Lyxfrukost med ägg benedict 

 

Om Lisen

Namn: Lisen Sundgren.
Ålder: 51 år.
Gör: Är herbalist, författare och naturfilosof.
Aktuell: Med boken Vildvuxet, illustrerad av Nadia Nörbom. 

 

Vildvuxet (Bonnier Fakta), ca 207 kr. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar