Oliver Ingrosso driver den italienska restaurangen Olli i Stockholm, och är nu aktuell med kokboken Quanto basta. Han vill uppmuntra till att laga mat efter sin egen känsla och har därför inga mängdangivelser i recepten. Här bjuder han på sin godaste svamppasta till vilken du kan använda vilken svamp som helst, bara en sort eller blanda flera olika.
Oliver Ingrossos svamppasta – pasta al funghi
Du behöver:
- Svamp, valfri sort, t ex kastanjechampinjoner och porcini
- Smör
- Eventuellt vitlök
- Vitt vin
- Pasta, gärna lång, gärna pappardelle
- Färsk persilja
- Parmesan
- Salt
Gör så här:
- Koka upp saltat vatten i en kastrull.
- Kvarta svampen.
- Smält mycket smör i en sauteuse eller panna på medel till låg värme, och låt det gå tills
smöret smält och börjat bubbla. - Tillsätt svampen och salta. Lägg ner en eller två hela vitlöksklyftor om du vill.
- Lägg på ett lock och låt vätskan i svampen svettas ut. Med ett lock på kommer all vätska
från svampen att stanna kvar och ge dig en fin sky. - Häll ner lite vin efter ett tag och lägg på locket igen och låt vinet puttra in.
- När svampen är så mjuk som du vill ha den, plocka upp eventuell vitlök. Du kan stänga av
värmen om du behöver vänta på pastan. - Koka pastan tills den är nästan klar.
- Lyft över pastan i svampen och slunga runt med extra pastavatten tills såsen är krämig
och glansig. - Finhacka persiljan.
- Stäng av värmen under plattan, blanda ner parmesan och persilja. Slunga runt några
sista gånger så att osten blandas väl. - Strö över mer finriven parmesan och servera.
Receptet på svamppasta är hämtat från kokboken Quanto basta – italienska favoriter och familjerecept av Oliver Ingrosso (Mondial, 2023).
Läs också: Vardagsfavorit! Laga Oliver Ingrossos snabba bolognese