Oliver Ingrossos godaste svamppasta

Så enkelt – och så gott! Med bara några få ingredienser svänger du ihop Oliver Ingrossos ljuvliga svamppasta.

oliver ingrosso svamppasta

Oliver Ingrosso driver den italienska restaurangen Olli i Stockholm, och är nu aktuell med kokboken Quanto basta. Han vill uppmuntra till att laga mat efter sin egen känsla och har därför inga mängdangivelser i recepten. Här bjuder han på sin godaste svamppasta till vilken du kan använda vilken svamp som helst, bara en sort eller blanda flera olika.

Oliver Ingrossos svamppasta – pasta al funghi

Du behöver:

  • Svamp, valfri sort, t ex kastanjechampinjoner och porcini
  • Smör
  • Eventuellt vitlök
  • Vitt vin
  • Pasta, gärna lång, gärna pappardelle
  • Färsk persilja
  • Parmesan
  • Salt

Gör så här:

  1. Koka upp saltat vatten i en kastrull.
  2. Kvarta svampen.
  3. Smält mycket smör i en sauteuse eller panna på medel till låg värme, och låt det gå tills
    smöret smält och börjat bubbla.
  4. Tillsätt svampen och salta. Lägg ner en eller två hela vitlöksklyftor om du vill.
  5. Lägg på ett lock och låt vätskan i svampen svettas ut. Med ett lock på kommer all vätska
    från svampen att stanna kvar och ge dig en fin sky.
  6. Häll ner lite vin efter ett tag och lägg på locket igen och låt vinet puttra in.
  7. När svampen är så mjuk som du vill ha den, plocka upp eventuell vitlök. Du kan stänga av
    värmen om du behöver vänta på pastan.
  8. Koka pastan tills den är nästan klar.
  9. Lyft över pastan i svampen och slunga runt med extra pastavatten tills såsen är krämig
    och glansig.
  10. Finhacka persiljan.
  11. Stäng av värmen under plattan, blanda ner parmesan och persilja. Slunga runt några
    sista gånger så att osten blandas väl.
  12. Strö över mer finriven parmesan och servera.
oliver ingrosso svamppasta

Receptet på svamppasta är hämtat från kokboken Quanto basta – italienska favoriter och familjerecept av Oliver Ingrosso (Mondial, 2023).

Läs också: Vardagsfavorit! Laga Oliver Ingrossos snabba bolognese


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar