Pampusjkij – ukrainskt vitlöksbröd

Testa laga ukrainskt! Här är ett läckert recept på ukrainskt vitlöksbröd – perfekt ihop med en god borsjtj.

ukrainskt vitlöksbröd pampuska

Ukrainska Olia Hercules bjuder på ett gott recept på ukrainskt vitlöksbröd, så kallad pampuskjkij, som passar utmärkt ihop med borsjtj. Dessutom riktigt dekorativ!

Det här behöver du:

För 8 bullar (ett ukrainskt vitlöksbröd)

 • 15 g färsk jäst eller 7 g torkad jäst
 • 1 tsk strösocker
 • 225 ml varmt vatten
 • 400 g vetemjöl special, plus extra för utbakning
 • 8 g fint havssalt
 • 3 matskedar solrosolja, plus extra för smörjning
 • 20 g färsk eller vanlig vitlök, krossad
 • ½ knippe persilja, finhackad
 • 1 ankägg (eller kyckling), vispat, för att glasera
pampuska

Så här gör du:

 1. Börja med att göra en jäststartare. Lös upp jästen och sockret med 225 ml varmt vatten (det ska vara kroppstempererat – riktigt varmt vatten dödar jästkulturen!). Tillsätt hälften av mjölet och blanda. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet under natten.
 2. Blanda ner resten av mjölet och finmalet havssalt i degen nästa morgon och knåda den på ett mjölat bakbord tills degen är smidig och lätt släpper från dina händer.
 3. Dela upp degen i 8 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem bredvid varandra i en rund ugnssäker form, eller en 24 cm rund bakform, täck för och låt dem jäsa igen, den här gången i rumstemperatur, tills de har blivit dubbelt så stora. De kommer att fastna i varandra på samma sätt som hot cross buns gör.
 4. Sätt under tiden ugnen på 220 °C. För att göra vitlöksolja som du penslar på i slutet, blanda helt enkelt den krossade vitlöken med olja och en nypa havssalt och persiljan. Låt det sedan stå och dra.
 5. När pampusjkijn ser fyllig och redo ut, pensla dem generöst med det vispade ägget och grädda dem i ugnen i 20–25 minuter eller tills det har bildats en gyllene skorpa. Ta ut dem och pensla med vitlöksoljan. Servera genast.

Olia Hercules föddes i södra Ukraina, och bor idag i London där hon jobbar som kock och kokboksförfattare. Nu brinner hon för att hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina. Hennes kokbok Mamusia har blivit en modern klassiker för östeuropeisk mat. 

Receptet kommer från boken Mamusia av Olia Hercules (Bonnier Fakta). Förlaget skänker all vinst från försäljningen av boken till UNHCR:s Ukrainainsamling.

Nyfiken på ukrainsk mat? Du måste du testa att laga får i koriander eller tatariska lammknyten.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar