Påskens godaste chokladtårta

Kladdkaka med mjölkchokladmousse och vit chokladganache. Här är påskens absolut godaste chokladdessert! 

Kladdkaka (århundradets dessert), vit chokladganache och mjölkchokladmousse i en och samma tårta. Dessutom nötter till topping. Här snackar vi den defintiva komaavslutaren på påskmiddagen. Inget – absolut inget – påskgodis går ner efter den här bomben som räcker till hela släkten och några till.

Du behöver:

10–15 portioner

Kladdkaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, smält
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Vit chokladganache

  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g vit choklad, hackad
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 1 dl hasselnötter, hackade

Mjölkchokladmousse

  • 4 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g mjölkchoklad, grovhackad
  • 2 dl rostade och hackade hasselnötter till servering

 

Gör så här:

Kladdkaka:

1. Sätt ugnen på 185 grader. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt smöret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en separat skål och rör sen ner det i smeten.

2. Häll smeten i en rund form, cirka 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen cirka 8–10 minuter, kakan ska vara rejält kladdig. Låt kallna helt.

Vit chokladganache:

1. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Blanda väl till en jämn smet. Mixa ner smöret med hjälp av en stavmixer. Blanda sist ner hasselnötterna.

2. Häll ganachen på kladdkakan och låt kallna helt. Hit kan du förbereda långt i förväg och frysa in tårtan.

Mjölkchokladmousse:

1. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält in helt i grädden. Ställ in i kylen och låt stå tills chokladen är helt kall. Ta fram och vispa
till en luftig mousse med elvisp.

2. Skär med en vass kniv runt kanterna på tårtan innan du lossar på tårtringen. Stryk ut moussen slarvigt på den kalla ganachen, toppa med hasselnötter och servera.

 

Högtid

Recept ut boken Högtid, Natur & kultur.

 

Läs också: Superfräsch påskefterrätt: Key lime pie med cookie-botten! 

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar