8 goda viner till påsk – och andra helger

Stefan Saidac på vinbetyget.se tipsar om vinerna med högsta betyg som passar till påskens olika rätter – röda och vita plus matvänliga roséviner. Glad påsk!

1. Prova poppis-druvan som matchar räksnittar och laxpaj 

Folklore Albariño 2017 Nr 6263, Spanien – Rías Baixas, 99 kronor.

Har du upptäckt vita viner på druvan Albariño? Folklore Albariño är en pigg nykomling som applåderas i vinspalterna och rankas på vår topplista. Det är lätt att förstå varför. Vinet är friskt och fruktigt med mycket arom. Folklore Albariño passar bra till drink, välkomnande räksnittar och lättare rätter som laxpaj på påskbordet.

2. Torr Riesling till sparris med örtagårdssås

Leitz Eins Zwei Dry Riesling. Nr 5822, Tyskland – Rheingau, 99 kronor.

Johannes Leitz var bara 18 år när hans far dog. Vingården han ärvde var minimal men han bestämde sig för att sitt bästa. Idag drygt 30 år senare är vingården inte bara tio gånger större. Leitz är en kvalitetsproducent som är erkänd för sin fina Riesling. Prova Leitz Eins Zwei Dry. Som namnet berättar är vinet mycket torrt, samtidigt friskt och fruktigt med lång eftersmak. Gärna till efterlängtad sparris med hemgjord örtagårdssås. Hollandaise går förstås också bra.

3. Hyllad vegansk Chablis till färskpotatissallad med citronvinaigrette

Petit Chablis Domaine Sainte Claire. Nr 5588, Frankrike – Chablis, 139 kronor.

Vinproducenten Brocard är inte bara hyllad för sina viner med ren och frisk Chablis-smak utan fat. Det hörs även lovord för att vinerna framställs ekologiskt. Petit Chablis för 139 kronor är veganskt, inga animaliska ämnen används. Vinet passar utmärkt till en vårsallad på färskpotatis (importerad än så länge) med gräslök och citronvinaigrette. Detta goda, krispiga vin klarar sig också utmärkt på egen hand och gör succé som drink.

4. Kvalitetsboxen för buffé med många runt bordet

Monti Garbi Soave. Nr 2078. Italien–Venetien, 245 kronor.

Alla boxviner är långt ifrån bra. Men det vita vinet Monti Garbi Soave från topplistan får idel beröm av experterna. Vinet är torrt, friskt och lätt, gjort på Soaves druva Garganega, i norra Italien. Vinet kanske inte matchar tunga kötträtter men allt annat som kan tänkas fylla ett påskbord. Häll gärna upp vinet i en karaff och kyl det väl. Det ser inte bara trevligt ut, vinet luftas samtidigt, öppnar upp och blir ett par snäpp godare.

5. Årets rosévin till alla olika laxar

Les Lauzeraies Tavel. Nr 2724, Frankrike – Rhonedalen, 119 kronor.

Rosévin signalerar inte bara ljusare tider utan är också utmärkt att servera till många maträtter. I AOC-appellationen Tavel i södra Rhône är man specialiserad på rosévin. Rosévinet härifrån har både mer färg och smak vilket gör det utmärkt till mat.
Och för tredje året har Les Lauzeraies Tavel fått utmärkelsen Årets Bästa Rosé av vinexperterna. Det ekologiska vinet passar fint till gravade, inkokta, rökta och rimmade laxar och lättare plockmat.

6. Prisvänligt rosévin till örtkryddad kalkon

Mulderbosch Rosé. Nr 6077, Sydafrika–Western Cape, 85 kronor.

Kalkon uppskattas mer och mer. Det ljusa och fina köttet, rökt i skivor eller som filé, är lätt att kombinera med sallader, gratänger och goda tillbehör. Hel, fylld kalkon är också en klassiker vid högtider. Mulderbosch gör ett smakfullt rosévin som matchar vårlig kalkon kryddad med rosmarin och timjan. Ett mycket prisvärt vin för som också passar till mingel.

7. Stort italienskt vin från Italiens minsta DOC-region till lammsteken

Zengarello Biferno Riserva 2011. Nr 75840, Italien–Molise, 109 kronor.

Biferno är en glad nyhet på Systembolaget och på Vinbetygets topplista. Vinet framställs i Italiens minsta DOC-region i Molise. Produktionen är också liten och exklusiv. Vinet får lång mognad med 36 månader på ekfat. Perfekt till en vitlöksdoftande lammstek. En krämig risotto passar också bra till vinet och lammfilén.

8. Fylligt franskt vin till lammfilé med hasselbackspotatis

Saint Auriol Chatelaine La Clape 2015. Nr 4500, Frankrike – Languedoc-Roussillon, 115 kronor.

Gillar du röda fylliga och smakrika viner? Prova prisvärda Saint Auriol Chatelaine från Languedoc-Roussillon. Druvblandningen med Syrah, grenache och carignon har en mycket finstämd balans. Hög alkohol på 14,5%. Para gärna ihop vinet med rosastekt lammfilé och tillbehör som örtsmör och hasselbackspotatis. Lagrade hårdostar är också perfekta partners.

På vinbetyget.se hittar du topplistor med fler vintips.


Bara viner med höga betyg – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna – röda, vita, rosé och mousserande. Vinbetyget.se är en oberoende sajt med topplistor som bygger på experternas samlade betyg. Vinbetyget kallas Topplistornas Topplista.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar