Pasta med rostade tomater och kronärtskockor

Här bjuds på vi på en superenkel vegetarisk pastarätt. Toppa med burrata eller vispad ricottaost!

Det här behöver du (4 portioner):

  • 2 vitlöksklyftor
  • 700 g körsbärstomater på kvist (det går även bra med tomat på burk, 2 st burkar à 400 g)
  • 1 burk marinerade kronärtskockor, ca 200 g
  • 400 g pasta
  • 2 bollar burrata, à ca 125 g
  • Salt, svartpeppar och strösocker
  • Färsk basilika och riven lagrad hårdost till servering

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 225°, grill och varmluft.

2. Krossa vitlöksklyftorna mot en skärbräda med bredsidan av kniven. Ta bort skalet. Lägg tomaterna och vitlöken i en skål. Tillsätt kronärtskockorna, krydda med salt och peppar och blanda. Är tomaterna inte så söta kan du tillsätta lite socker. Lägg allt i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper. Häll på 4 msk av oljan från kronärtskockorna (du kan ta all olja i burken om du vill) ovanpå.

3. Ugnsbaka i 25 minuter tills tomaterna fått färg och mjuknat. Du kan ställa in plåten innan den kommit upp i rätt temperatur. Rör om en gång under tiden.

4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara några matskedar pastavatten.

5. Blanda allt från plåten med pastan och några matskedar pastavatten.

6. Toppa med burrata bruten i bitar, basilikablad och svartpeppar. Servera med riven ost.

Vegan? Hoppa över burratan och använd vegesan eller vegansk ost som topping. 

Läs också: Smarrig halloumikebab med vitlökssås

Tips! 

Lite kikärter är bra att lägga på plåten om man vill ha mer protein.

Recept ur boken Mera vego på 30 minuter (Bonnier fakta) av Ylva Bergqvist. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar