Stjärnkocken Paul Svensson grillar gärna, och allra helst är det grönsaker som hamnar på grillen. För Vi i Villa berättar han om bästa tipsen för att grilla grönt, och bjuder på sina favoritrecept ur boken ”Grilla vego”.
Grillad zucchini och brödsallad med kapris och riven tomat
Du behöver (4 portioner):
- 1 gul zucchini
- 1 grön zucchini
- Olivolja
- 12 levainbrödskivor, supertunt skivade
- salt och svartpeppar
Dressing:
- 1 mogen tomat
- 1 vitlöksklyfta, finriven
- 1,5 msk kapris
- 2 msk äppelcidervinäger
- 4 msk olivolja
- salt
Till servering:
- 1 kruka basilika, plockade blad
- ½ dl strimlad selleriblast eller blekselleri
Gör så här:
- Skiva zucchinierna med hjälp av en mandolin på längden till tunna långa skivor. Salta lite försiktigt och vänta tills de börjar vätska sig.
- Pensla skivorna med lite olja och grilla på direct glöd under lock tills de fått fin färg. Vänd och grilla brödet samtidigt. Pensla allt med dressing och lyft sedan av från grillen.
- Servera direct med grovskuren eller hel basilika och eventuellt lite selleriört. Smaka eventuellt av med lite mer dressing, salt och peppar.
Dressing
Riv tomaten på rivjärnets grövsta sida. Blanda med vitlök, kapris, vinäger och olja. Smaka av med salt.