Pavlova med granatäpple och röda bär

Pavlova är en oemotståndlig efterrätt gjord på seg maräng, grädde och bär. Här toppas den med röda granatäppelkärnor, hallon och vinbär för att få mer julkänsla.

Bakverket pavlova uppfanns på 1920-talet till den ryska ballerinan Anna Pavlovas ära, och har varit populär ända sedan dess! Här dekoreras marängtårtan med röda bär och granatäppelkärnor och påminner lite om en vacker kristyrfigur till granen.

Julig pavlova med granatäppelkärnor och röda bär

Du behöver:

(6–8 bitar)

  • 3 äggvitor
  • 2 1⁄2 dl socker
  • Fyllning: 
  • 100 g vita chokladknappar 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1 dl vispgrädde

Garnering: 

  • 1 granatäpple
  • 125 g frysta hallon
  • 125 g frysta röda vinbär
pavlova
En riktigt julfin pavlova!

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till fast skum, använd elvisp. Tillsätt sockret, 3 msk i taget, under fortsatt vispning. Vispa inte för länge, marängen kan bli rinnig.

2. Täck en plåt med bakplåtspapper. Klicka eller spritsa ut marängsmeten så att den bildar en krans. Bred sedan ut marängen från mitten till kanterna, så att den formar en fördjupning i mitten med lite högre kant runt om.

3. Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda kransen tills marängen släpper papperet, ca 40 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen kallnat.

4. Lossa kransen från papperet och lägg på en bricka eller på ett serveringsfat.

5. Smält chokladen och låt den kallna, men inte stelna.

6. Vispa färskosten mjuk, ca 1⁄2 minut. Tillsätt chokladen och vispa ihop. Tillsätt grädden och vispa ihop krämigt. Fördela fyllningen i kransen. Toppa pavlovan med granatäppelkärnor, hallon och vinbär.

Receptet på pavlova är hämtat ur kokboken “Bakat till julen” av Lena Söderström (Bokförlaget Semic, 2022).

Letar du efter fler juliga efterrätter? Spana gärna in receptet på glöggtiramisu.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar