Du behöver:
8 – 10 bitar
- 100 g skållad mandel
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 tsk malen kanel
- 1 1/2 malen ingefära
- 1 tsk malda nejlikor
- 2 medelstora kokta och kalla pressade potatisar
Till formen:
- Smör
- 1 dl kokosflingor
Smörkrämsglasyr
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker
- Flagad kokos
Gör så här:
1. Mal mandeln, rör smör och socker pösigt. Blanda i ett ägg i taget samt kryddorna. Rör i mandeln och potatisen.
2. Fördela smeten i en välsmord form, 1 1/2 liter, som är ströad med kokosflingor.
3. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175 °C cirka 40 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.
4. Rör smör och florsocker till glasyr. Bred smeten på kakan. Ställ i kyl. Garnera med torrostade kokosflingor.

Birgittas bästa julkakor (Lind & Co), ca 159 kr.