Pionsaft – blommig sommardryck

Har du pioner i trädgården? Då kan du laga en ljuvligt doftande pionsaft signerad kocken My Feldt.


Du behöver (Ca 1 liter): 

  • Kronblad från 4 stora doftpioner
  • Finrivet skal från 4 citroner
  • 860 g vatten
  • 860 g strösocker
  • 300 g citronsaft (ca 7 citroner)

 

 

Gör så här: 

  1. Repa bladen från blomman. Se till att inga småkryp kommer med i saften, utan släpp ut dem om du hittar några som gått vilse inuti. Lägg bladen i en stor bunke eller annan behållare, bäst är en stor kastrull med lock. Riv över citronskalet.
  2. Koka vatten och socker tills allt socker lösts upp och häll sedan över kronbladen. Häll i citronsaften, rör några varv och täck sedan med lock eller plastfolie. Låt stå och dra i kylskåp i 2–3 dagar beroende på hur mycket smak du vill ha.
  3. Sila av bladen och häll upp saften på rena steriliserade flaskor. Smaken från blommor kan vara skör, så undvik att värma på saften igen. Räkna därför med en eller två veckors hållbarhet i kylen. Vill du spara saften längre är det bäst att frysa in den.

Recept ur boken Rullrån och tankebrus av My Feldt (Bonnier Fakta) Foto: Linda Lomelino

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar