Potatisfocaccia bakas i Apulien södra Italien och kallas också focaccia pugliese. Det är ett saftigt och matigt bröd med härlig smak av rosmarin – och dessutom enkelt att baka. Så här gör du!
Du behöver:
(1 focacciabröd, 4 portioner)
- 300 g fast eller mjölig potatis, 7-8 cm i diameter, skalad
- 8 små potatisar, finskivade
- 5 dl vatten (till potatisen)
- 1 ½ tsk salt (till potatisen)
- 20 g jäst
- 2 ½ dl ljummet vatten
- 1 dl + ½ dl olivolja
- 1 ½ tsk salt
- 400 g vetemjöl
- ½ kruka rosmarin
- 3 msk vatten
- olivolja till formen
- flingsalt
Gör så här:
- Mät upp vatten och salt i en kastrull. Tillsätt 300 g potatis och låt koka upp. Sänk värmen och småkoka lätt i bubblande vatten cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut. Pressa potatisen och låt den svalna till rumstemperatur.
- Lös upp jästen i det ljumna vattnet och tillsätt den pressade potatisen, 1 dl olivolja, salt och lite av mjölet medan degen går ihop. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt knåda degen i maskin 15 minuter. Gör du degen för hand ”knådar” du den i en bunke med hjälp av en träslev. Låt sen degen jäsa 40 minuter i rumstemperatur under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader, ej varmluft.
- Klä en rund form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och häll ut degen i formen. Pressa ut degen i kanterna, täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter.
- Tryck ner hål i degen med hjälp av fingrarna. Blanda ½ dl olivolja och 3 msk vatten och pensla degytan rikligt med blandningen. Lägg på den skivade potatisen, strö över generöst med flingsalt och rosmarin.
- Baka mitt i ugnen cirka 35 minuter. Vänd upp på galler och låt svalna något före servering. Potatisfocaccian håller flera dagar.