Potatisfocaccia från Puglia

Här bjuds det på ett ljuvligt saftigt italienskt bröd som innehåller potatis, signerat Stefan Ekengren och hans kokbok Potatis.

Potatisfocaccia bakas i Apulien södra Italien och kallas också focaccia pugliese. Det är ett saftigt och matigt bröd med härlig smak av rosmarin – och dessutom enkelt att baka. Så här gör du!

Du behöver: 

(1 focacciabröd, 4 portioner)

  • 300 g fast eller mjölig potatis, 7–8 cm i diameter, skalad
  • 8 små potatisar, finskivade
  • 5 dl vatten (till potatisen)
  • 1 ½ tsk salt (till potatisen)
  • 20 g jäst
  • 2 ½ dl ljummet vatten
  • 1 dl + ½ dl olivolja
  • 1 ½ tsk salt
  • 400 g vetemjöl
  • ½ kruka rosmarin
  • 3 msk vatten
  • olivolja till formen
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Mät upp vatten och salt i en kastrull. Tillsätt 300 g potatis och låt koka upp. Sänk värmen och småkoka lätt i bubblande vatten cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut. Pressa potatisen och låt den svalna till rumstemperatur.
  2. Lös upp jästen i det ljumna vattnet och tillsätt den pressade potatisen, 1 dl olivolja, salt och lite av mjölet medan degen går ihop. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt knåda degen i maskin 15 minuter. Gör du degen för hand ”knådar” du den i en bunke med hjälp av en träslev. Låt sen degen jäsa 40 minuter i rumstemperatur under bakduk.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, ej varmluft.
  4. Klä en rund form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och häll ut degen i formen. Pressa ut degen i kanterna, täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter.
  5. Tryck ner hål i degen med hjälp av fingrarna. Blanda ½ dl olivolja och 3 msk vatten och pensla degytan rikligt med blandningen. Lägg på den skivade potatisen, strö över generöst med flingsalt och rosmarin.
  6. Baka mitt i ugnen cirka 35 minuter. Vänd upp på galler och låt svalna något före servering. Potatisfocaccian håller flera dagar.
potatisfocaccia
Receptet är hämtat ur boken “Potatis” av Stefan Ekengren (Natur & Kultur, 2022).

Läs också: Krossad potatis – enkelt fixat och underbart gott!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar