Pumpasoppa med vacker topping

En god pumpasoppa ska inte underskattas! Här får den vackert sällskap av både rödbetor och krutonger.

pumpasoppa

Pumpasoppa är en populär rätt i Frankrike, där bagaren Sébastien Boudet är uppvuxen. Här lagar han en mild och god variant med färgglad topping – en matig soppa som mättar många, för en liten peng.

Pumpasoppa

Du behöver:

Till cirka 6 personer

Soppan:

  • 400 g pumpa, gärna Hokkaido 
  • 2 gula lökar
  • 1 syrligt äpple
  • 1 msk olja
  • ¼ tsk currypulver
  • 2 dl grönsaksbuljong (eller ½  buljongtärning utspädd i 2 dl vatten)
  • salt och peppar
  • 7,5 dl grädde

Topping:

  • 100 g rödbetor
  • 1 stjälk timjan
  • 1 tsk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Krutonger:

  • 1 skiva gammalt bröd
  • 1 bit färsk ingefära, ungefär stor som en tumme 
  • 10 g smör
pumpasoppa
Receptet på pumpasoppa är hämtat från Sébastien Boudets kokbok ”Sébastiens vinter” (Mondial, 2022).

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Dela pumpan i fyra delar. Skala och halvera löken. Halvera äpplet och plocka ur kärnhuset.

3. Lägg pumpabitarna, löken och äpplet på en plåt, med den skurna sidan nedåt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.

4. Gör toppingen under tiden. Skala och riv rödbetorna fint. Blanda rödbetor med timjanblad, honung, vinäger och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Massera in marinaden med fingrarna och ställ åt sidan.

5. När pumpan är klar, gröp ut innehållet ur skalet och lägg det i en kastrull med lite olja, tillsammans med löken och äpplet. Tillsätt curry och fräs en kort stund. Fyll på med grönsaksbuljongen och 5 dl vatten. Krydda lätt med salt och peppar och koka under lock på medelvärme i 20 minuter.

6. Skär under tiden brödskivan i tärningar. Skala och riv ingefäran fint. Hetta upp smöret i en liten panna, lägg i ingefäran och stek brödtärningarna på medelvärme i 3-5 minuter, tills de är gyllenbruna.

7. Tillsätt grädden i soppan och låt koka upp snabbt.

8. Puréa med stavmixern och smaka av med salt och peppar. 

9. Häll upp pumpasoppan i djupa tallrikar, lägg på rödbetstoppingen och ingefärskrutongerna.

Läs också: Rostad pumpagnocchi


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar