Pumpasoppa är en populär rätt i Frankrike, där bagaren Sébastien Boudet är uppvuxen. Här lagar han en mild och god variant med färgglad topping – en matig soppa som mättar många, för en liten peng.
Pumpasoppa
Du behöver:
Till cirka 6 personer
Soppan:
- 400 g pumpa, gärna Hokkaido
- 2 gula lökar
- 1 syrligt äpple
- 1 msk olja
- ¼ tsk currypulver
- 2 dl grönsaksbuljong (eller ½ buljongtärning utspädd i 2 dl vatten)
- salt och peppar
- 7,5 dl grädde
Topping:
- 100 g rödbetor
- 1 stjälk timjan
- 1 tsk honung
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
Krutonger:
- 1 skiva gammalt bröd
- 1 bit färsk ingefära, ungefär stor som en tumme
- 10 g smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 °C.
2. Dela pumpan i fyra delar. Skala och halvera löken. Halvera äpplet och plocka ur kärnhuset.
3. Lägg pumpabitarna, löken och äpplet på en plåt, med den skurna sidan nedåt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.
4. Gör toppingen under tiden. Skala och riv rödbetorna fint. Blanda rödbetor med timjanblad, honung, vinäger och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Massera in marinaden med fingrarna och ställ åt sidan.
5. När pumpan är klar, gröp ut innehållet ur skalet och lägg det i en kastrull med lite olja, tillsammans med löken och äpplet. Tillsätt curry och fräs en kort stund. Fyll på med grönsaksbuljongen och 5 dl vatten. Krydda lätt med salt och peppar och koka under lock på medelvärme i 20 minuter.
6. Skär under tiden brödskivan i tärningar. Skala och riv ingefäran fint. Hetta upp smöret i en liten panna, lägg i ingefäran och stek brödtärningarna på medelvärme i 3-5 minuter, tills de är gyllenbruna.
7. Tillsätt grädden i soppan och låt koka upp snabbt.
8. Puréa med stavmixern och smaka av med salt och peppar.
9. Häll upp pumpasoppan i djupa tallrikar, lägg på rödbetstoppingen och ingefärskrutongerna.