Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare muscovado-sockret. 

Du behöver (cirka 40 st):

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 1,4 l vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk grovmalen kardemumma

Fyllning:

  • 1 kg rabarber
  • 50 g smör
  • 1/2 dl muscovadosocker
  • 2 tsk äkta vaniljpulver

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll sedan i mjölken och värm till 37 grader. Smula under tiden ned jästen i en degbunke och rör sedan ut jästen i degväts­kan. 

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ned nästan allt mjöl, lite sparar du till utbakningen. Arbeta degen för hand i cirka tio minuter, eller cirka fem minuter i bakmaskin. Degen ska bli smidig.

3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. 

4. Under tiden skalar du rabarber, skär dem i centimeterstora bitar och värmer upp dem i smör och muscovadosocker i en stekpanna. Koka samman till en kräm och tillsätt vaniljpulver. Låt kallna. 

5. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del på ett mjölat bakbord. Bred smör på den utkavlade degen och bred sedan ut rabarberkrämen. Rulla ihop och skär i tio delar. Forma till små bullar och lägg på plåt att jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. 

6. Värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10—12 minuter. När du tagit ut dem i ugnen kan du gärna pensla på lite ägg eller mjölk och strö över en nypa strösocker och lite nystött kardemumma över varje bulle. 

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar