Du behöver (cirka 40 st):
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst (för söta degar)
- 1,4 l vetemjöl
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk grovmalen kardemumma
Fyllning:
- 1 kg rabarber
- 50 g smör
- 1/2 dl muscovadosocker
- 2 tsk äkta vaniljpulver
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll sedan i mjölken och värm till 37 grader. Smula under tiden ned jästen i en degbunke och rör sedan ut jästen i degvätskan.
2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ned nästan allt mjöl, lite sparar du till utbakningen. Arbeta degen för hand i cirka tio minuter, eller cirka fem minuter i bakmaskin. Degen ska bli smidig.
3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
4. Under tiden skalar du rabarber, skär dem i centimeterstora bitar och värmer upp dem i smör och muscovadosocker i en stekpanna. Koka samman till en kräm och tillsätt vaniljpulver. Låt kallna.
5. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del på ett mjölat bakbord. Bred smör på den utkavlade degen och bred sedan ut rabarberkrämen. Rulla ihop och skär i tio delar. Forma till små bullar och lägg på plåt att jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
6. Värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10—12 minuter. När du tagit ut dem i ugnen kan du gärna pensla på lite ägg eller mjölk och strö över en nypa strösocker och lite nystött kardemumma över varje bulle.