Alla älskar raggmunk – stora som små! Och det är inte svårt att förstå varför, den gyllenbruna pannkakan med råriven potatis nästan smälter i munnen. Servera raggmunkar tillsammans med saltig, stekt bacon och söt lingonsylt. Mums!
Recept på raggmunk med fläsk
Du behöver:
(4 portioner)
- 4 dl mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 900 g fast potatis
- ½ tsk salt
- 2 msk smör
Till servering
- Morötter
- Lingonsylt
- Stekt bogfläsk eller bacon
Gör så här:
- Börja med att vispa mjöl med hälften av mjölk till en slät smet i en bunke. Vispa sedan ner resten av mjölken, äggen och saltet.
- Skala potatisen och riv den grovt. Krama ur vätskan och vänd ner den i smeten direkt.
- Stek raggmunkarna i omgångar, tills de är gyllenbruna och krispiga.
- Strimla och stek fläsket i stekpannan till den är knaprig.
- Servera tillsammans med rivna morötter och lingonsylt.
Raggmunk i våffeljärn eller i ugnen?
Raggmunk är otroligt gott, men visst tar det sin lilla tid att steka dem … Kan man göra raggmunk på något smidigare sätt än att stå och steka några i taget? Svaret är ja! Du kan faktiskt göra raggmunk i våffeljärnet, tro det eller ej. Sök på ”raggmunk våffeljärn” på nätet, så kommer du att hitta flera olika recept på exakt hur du går till väga.
Det går även att göra raggmunk i långpanna!
Läs även: Svart bönburgare med ost och karamelliserad lök
Raggmunk eller rårakor?
Vad är egentligen skillnaden på raggmunk och rårakor? Jo, smeten! Raggmunk består av pannkakssmet med råriven potatis medan råraka består av råstekt riven potatis.
Andra goda middagstips
Vill du laga något annat till middag? Här bjuder vi på tre av våra populäraste middagsrecept:
Ljuvlig thailyx – wokade snabbnudlar med fläskytterfilé