Räkfettuccine med citron och chili
Tid: 30 minuter (45 minuter om oskalade räkor används)
Mängd: 4 portioner
Du behöver:
• 1 kg räkor med skal eller ca 400 g skalade
• 300 g fettuccinepasta eller spagetti
• 2 msk smör
• 3 msk rapsolja
• 1 fänkål, strimlad
• 2 röda chili, tunt skivade
• 5 vitlöksklyftor, finhackade
• 1 msk flytande honung
• 1 tsk salt
• 2 citroner, finrivet skal och saft
• 400 g körsbärs-
tomater, halverade
• 3 salladslökar, skivade
• 1 kruka dill, grovhackad
• 1 knippe bladpersilja (50 g), grovhackad
Gör så här:
1. Används räkor med skal, börja då med att skala dem.
2. Koka pastan riktigt al dente, 2–3 minuter kortare än den koktid som anges på förpackningen. Spara 1 dl av kokvattnet.
3. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna eller gryta. Fräs fänkål, chili och vitlök i 2 minuter. Tillsätt honung, salt, citronskal, citronsaft, tomater och salladslök och låt det bara bli varmt. Ta sedan pannan från plattan.
4. Blanda ner pastan i pannan och späd eventuellt med 1⁄2–1 dl av pastavattnet om det behövs. Strö över räkor, dill och bladpersilja. Servera direkt.
Recept ur Middag hela veckan (Norstedts).