Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från boken Laga lyxigt med liten kassa. 


Hej Karolina, berätta om din bok Laga lyxigt för liten kassa!

– Jag skulle vilja kalla boken en guidebok för fattiga livsnjutare! I boken finns tips på hur du hittar lyxiga ingredienser till bra pris, hur du förädlar billiga råvaror så de blir gourmeträtter eller hur du utnyttjat dyra ingredienser till max så du inte behöver använda så mycket av dem, eller vad du kan ersätta en dyr ingrediens med och få likvärdig smakupplevelse.

Hur lyckas jag bäst med ägg benedict?

– Det gäller att vara förberedd och noggrann både när man gör såsen och pocherar äggen. Det är viktigt att hälla äggen i en kopp först som man sedan för ner till vattenytan och stjälper ur ägget försiktigt i det cirkulerande vattnet. Viktigt också är att vattnet inte stormkokar utan sjuder (bubblar lätt). Se också till att ha förberett bröden och baconet så inte ägget hinner kallna medan man preparerar det andra.

Vad mer kan jag laga för att äta en lyxig frukost för en liten peng?

– Nybakt bröd är det mest underbara som finns på frukostbordet. Det kan både vara tidskrävande att göra, och framförallt dyrt om man ska köpa det på bageriet. Men ett enkelt snabbt och billigt alternativ är att baka scones. Ljuvligt gott med creamchese och sylt, eller en hemgjord lemoncurd. Sedan är det ju vansinnigt lyxigt med en alkoholfri drink till frukosten, en Virgin Mary t.ex. Den får en att vakna till ordentlig av tabascon.  

Går det att rädda en sås som skurit sig? 

– Det kritiska momentet då såsen kan skära sig är under uppvärmningen. Skulle det hända kan man rädda den genom att knäcka en äggula i en annan kastrull och sedan försiktigt hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Sedan kan man fortsätta med såsen enligt receptet. 

 

Recept Ägg Benedict 

4 portioner

Du behöver: 

 • 1 paket bacon 
 • 4 skivor formfranska
 • smör till stekning
 • krasse, timjan eller persilja 

Hollandaisesås:

 • 200 g smör 
 • 4 äggulor
 • 3 msk vatten
 • 1–2 msk pressad citron
 • salt, svartpeppar cayennepeppar 

Pocherade ägg:

 • 1 liter vatten 
 • 1 msk ättiksprit
 • 4 ägg 

Gör så här:

1. Börja med hollandaisen: Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa hela tiden. 
2. Ta kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med den mjölkiga bottensatsen i smörkastrullen. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar. 
3. Knaperstek därefter baconet och lägg på ett hushållspapper.
4. Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sjuda. Knäck äggen ett i taget, först i en kopp. Rör runt i det sjudande vattnet med en slev så att det cirkulerar. Sänk sedan ner koppen med ägget i mitten av vattnet och häll ut det. 
5. Låt sjuda i tre minuter. Plocka upp ägget med hålslev och lägg på en tallrik. Putsa bort ojämnheter. 
6. Vid servering: Skär bort kanterna på brödet och smörstek skivorna. Lägg en brödskiva på en tallrik. Lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Smula över bacon. Klipp över lite krasse, timjan eller persilja. 

 

Recept från boken Laga lyxigt med liten kassa av Karolina Olson Haglund (Bokförlaget Semic).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar