Baka Hela Sverige Bakar-Carros makalöst goda och glutenfria Chocolate chip cookies, ett recept som hon delar med sig av i senaste avsnittet av ”Hemmafixarna”, vars projekt och recept du hittar här på Viivilla.se.
Se hur du bakar kakorna, steg för steg, i Hemmafixarnas program:
Glutenfria choklad/Chocolate chip cookies
Ca 40 kakor

Du behöver:
Till chokladdeg:
- 125 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl rårörsocker
- 1,5 dl muscovadosocker
- 1 ägg
- 1 äggula
- 1 tsk vaniljextrakt
- 3 dl glutenfri mix (se recept nedan)
- 1 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
Till chocolate chip-degen:
- 125 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl rårörsocker
- 1,5 dl muscovadosocker
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 ägg
- 1 äggula
- 4 dl glutenfri mix
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 100g mörk hackad choklad

Gör så här:
Chokladdeg:
- Vispa ihop smör, socker och vaniljextrakt tills det blir mjukt.
- Knäck i ägg och äggula och vispa lite till.
- Blanda alla torra ingredienser och tillsätt i degen. Blanda tills degen har gått ihop och blivit jämn och fin. Plasta in och kyl i 30 min.
Chocolate chip-deg:
- Gör degen på samma sätt som den ovan, men tillsätt den hackade chokladen sist och knåda in i degen. Plasta in och kyl 30 min.
- Ta lika stora delar av båda degarna och rulla till en boll. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och tryck till lite lätt.
- Grädda 10-12 kakor per plåt i 175 graders värme i ca 12-15 min. Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka i mitten när dem tas ur ugnen. Förvara dem i en lufttät burk.


Recept: Glutenfritt mjöl
Gör en egen glutenfri mix, perfekt till småkakor, mjuka kakor, pizzabotten, muffins och mycket mer!
Du behöver:
- 2 dl majsmjöl
- 2 dl rismjöl
- 2 dl mandelmjöl
- 2 dl potatismjöl
- 2 dl majststärkelse
- 1.5 msk guarkärnmjöl
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och förvara i lufttät burk.