Hej Sofia, berätta om din chokladbok!
– I boken får man ta del av hur choklad blev en del av mitt liv. Jag träffade en fransman, blev kär, flyttade till en liten ö utanför Franska Atlantkusten & startade en chokladfabrik. I boken varvas recept med fakta, personliga texter, möten och vackra bilder, säger Sofia, som idag jobbar med choklad och skapar choklad till olika företag under deras egna varumärken.
Hur lyckas man bäst med denna chokladkladdkaka?
– Den är svår att misslyckas med – men var noga med att inte grädda den för länge! Den ska vara kladdig. Kakan kan med fördel bakas dagen innan, låt den stå i kylen över natten men ta fram den i god tid innan du ska äta den så den inte är kall!
Recept chokladkladdkaka
Du behöver:
3 ägg
3 dl socker
180 g smör
1 dl kakao
Lite salt
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl mjöl
Glasyr:
0,5 dl grädde – värm upp.
Smält 100 g choklad och blanda i varma grädden. Bred på kakan. Låt stelna.
Gör så här:
- Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22-24 cm i diameter.
- Smält smöret på svag värme.
- Tillsätt kakao, strösocker, vaniljsocker och salt. Blanda.
- Tillsätt ägg och vetemjöl. Blanda till en jämn smet för hand.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Tiden i ugnen beror dels på hur kladdig du vill ha kladdkakan, dels på hur stor din form är. Om din form är större blir tiden i ugnen kortare och har du en mindre form blir tiden i ugnen längre.
- Låt kladdkakan kallna i formen, ställ den svalt, gärna i kylskåp.
- Smält chokladen försiktigt, antingen i mikro eller i vattenbad. När ungefär hälften av chokladen smält så kan man röra om lite då och då så smälter resten av chokladen av befintlig värme.
- Tillsätt eventuellt lite olja eller grädde och rör om, det påverkar inte smak eller utseende men det blir lättare att skära bitar och att äta tårtan. Chokladen blir annars ganska hård. Garnerna med kakaonibs, hallon, riven choklad eller med nötter. Servera med vaniljglass eller lätt vispad grädde.

Recept ur boken Chicolat (Lava förlag)