Recept: Fläder- och kardemummatårta

Missa inte sommarens godaste tårta från kokboken Tårtor med Linus!


Du behöver
(8-10 bitar):

Botten

  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • 2 1/2 dl (150 g) vetemjöl
  • 2 dl (180 g) strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl yoghurt
  • 2 msk rapsolja
  • 
1 dl stark flädersaft (50/50)
  • 1 ägg

Frosting

  • 125 g mascarponeost
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl (90 g) strösocker
  • 2 msk vaniljessens

Till garnering

  • 200 g färska bär, till exempel jordgubbar eller hallon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form som är cirka 22 cm i diameter. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

2. Blanda alla ingredienser till botten väl i en bunke.

3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 18 minuter. Kontrollera med en provsticka, kakan ska vara lite kladdig och saftig men den får inte vara ogräddat kletig. Låt svalna i formen.

4. Lägg tårtan på ett serveringsfat. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen till önskad konsistens med elvisp i en bunke. Spritsa ut den ovanpå tårtan och dekorera med färska bär.

Med den här smarriga tårtan gör du succé hos gästerna!

 

Receptet kommer från Tårtor med Linus (Bonnier Fakta), ca 190 kr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar