Recept: Kinesisk apelsinkyckling

Kocken Zeina Mourtada gör succé i tv-rutan med sin matlagning. Här bjuder hon på urgod apelsinkyckling, populär på många kinakrogar. Här får vi den i Zeinas förenklade vardagsvariant, lättare att laga men minst lika god! Bon appétit!

Chinese orange chicken (kinesisk apelsinkyckling)

4 portioner, tid: 35 min

Ingredienser:

  • 600 g kycklingfilé
  • Olja till stekning

Marinad:

  • Ca 3 cm riven färsk ingefära
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1/2 dl japansk soja

Sås:

  • Saft från 2–3 apelsiner eller 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk majsstärkelse
  • Finrivet skal från 1 apelsin
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk risvinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor

 Garnering:

  • Strimlad salladslök
  • Rostade sesamfrön 

Till servering:

  • Kokt ris, gärna jasminris 
Apelsinkyckling

Läs också: Supersnabb lasagne – på bara 5 ingredienser

Gör så här:

1. Blanda först alla ingredienser till marinaden. Skär sedan kycklingen i bitar och lägg ner i marinaden. Låt stå och marinera i minst 10 minuter. Vispa ihop såsen under tiden.

2. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen med sin marinad tills den får lite färg runt om. Ringla över såsen och låt alltsammans sjuda i cirka 10 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt.

3. Garnera med salladslök och sesamfrön. Servera med ris.

Tips!

Kycklingen kan med fördel marinera i upp till 12 timmar i kylen.

Zeina Mourtada

Receptet är hämtat ur Veckans matsedel av Zeina Mourtada (Bonnier fakta).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar