Recept – hög morotstårta
ca 12 rejäla bitar
Ugn: 175 grader varmluft
Tid: 1 1⁄2 timme
Du behöver:
Bottnar
- 3 medelstora morötter
- 4 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
- 3 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
- 1⁄2 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 1⁄2 msk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1⁄2 dl rapsolja
- 2 stora ägg
- 1 dl hackade valnötter
- 1 dl hackade pekannötter
- 2 dl kokosflingor
- 1 1⁄2 dl krossad ananas
- rapsolja och kokosflingor till formarna
Picklad fänkål
- 2 dl färskpressad citrus (apelsin och citron)
- 1 1⁄2 msk strösocker
- 1 hel fänkål
Färskostglasyr
- 2 dl naturell färskost
- 2 dl smetana
- 3 dl florsocker
- saft från 1⁄2 citron
- rivet skal från 1 citron
Garnering
picklad fänkål, fänkålsdill, färska eller torkade blommor
Gör så här:
- Smörj och bröa tre springformar, cirka 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.
- Skala och riv morötterna.
- Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
- Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.
- Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.
- Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kylskåp.
- Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.
- Lägg fänkålen i den sötade citrussaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.
- Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret och saft och skal av citron. Vispa med elvisp till en fast glasyr.
- Placera en botten på ett tårtfat. Bred på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den.
- Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.
Recept ur Salt som socker (Bonnier Fakta).