Recept: Omelettrulle med grönsaker och sesam

Glöm den platta omeletten med en trött sallad till – den här rullade varianten livar upp vilken grå tisdagskväll som helst. Ta dessutom del av matkreatören Eleonora von Essens tips för att äta nyttigare.

Omelettrulle med grönsaker och sesam

Du behöver:

(4 personer)
8 ägg

4 msk vatten

1 tsk salt

2 krm svartpeppar
4 tsk olja

2 morötter, gärna olika färger

1⁄2 gurka

1 avokado

sesamfrön, gärna både svarta och vita


Så här gör du:
Sätt ugnen på 75 grader. Börja med omeletterna. Vispa samman 2 ägg, 1 msk vatten, 1⁄4 tsk salt och 1⁄2 krm svartpeppar. Värm upp en stor stekpanna med 1 tsk olja. Häll i äggblandningen och stek på medelvärme tills omeletten stannar. Vänd försiktigt och stek någon minut till. Lägg på en tallrik och täck med lite smör- eller bakplåtspapper. Håll dem varma i ugnen. Stek tre omeletter till på samma vis.

Skala morötterna och strimla dem fint, gärna med julienneskärare, eller riv dem grovt. Hyvla gurkan på längden. Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ur köttet och strimla det.

Fördela grönsakerna i en remsa vid kanten på varje omelett. Rulla ihop så tätt det går. Skär varje rulle i ett par centimeter breda bitar och ställ dem med skarven nedåt på tallrikar. Strössla över lite sesamfrön och servera, gärna med ätpinnar!

 

Recept från Smartare mat för hela familjen (Tukan förlag), ca 177 kr.


Hej Eleonora Von Essen, matskribent. Hur fick du idén till den här boken? 

– Jag hade funderat på vad som skulle hända om jag och min familj helt avstod från socker och tillsatser och åt så ren mat som möjligt, med förutsättningen att vi fortsatte handla i vanliga mataffärer. Dessutom ville jag utesluta gluten, inte bara för att jag och min son är lite känsliga utan även för att det utmanade mig att upptäcka nya råvaror, nya sorters mjöl och ett nytt sätt att laga mat och baka på. Jag ville göra bra recept på tårta, hamburgerbröd, kakor, rostbröd och annat som de flesta barn uppskattar, så att alla kan äta samma på kalas och lekträffar. Många mår bättre av att minska lite på glutenintaget och jag vill visa att det finns andra lättfixade alternativ.

Hur ska man tänka/göra för att orka laga riktig mat i stället för halvfabrikat? 

– Jag tycker inte att man ska vara så hård mot sig själv. Färdiga köttbullar och fiskpinnar måste få vara okej ibland, men att steka frysta grejer går inte alltid så himla mycket fortare än att göra en superenkel soppa med några goda tillbehör. Planering är förstås toppen för den som är lagd åt det hållet (jag är usel på det), men tänk på att vara förutseende och välja snabblagade rätter om ni normalt stressar för att hinna. Bara för att maten är förbestämd betyder det inte att man har längre tid att stå vid spisen.

Vad kan man göra åt att barnen bara vill ha ketchup till all mat?

– Antingen kan man göra sin egen snabba ketchup utan så mycket socker (jag har ett recept i boken!) eller så får man sluta köpa hem det.

Varför är det bra att satsa på mat utan socker, tillsatser etcetera?

– Jag kommer aldrig att förespråka totalförbud, men vitt socker och onödiga tillsatser tillför inget bra till kroppen. Det är socker och skräp i så mycket vi äter dagligen, och att minska lite på intaget är bra för både stora och små.

Vilka är dina bästa tips för att få en familj att äta bättre mat? 

1. Planera tillsammans. Låt barnen vara med och bestämma! 
2. Köp inte hem det du egentligen vill att ni ska undvika.
3. En middag måste inte bestå av hemvevade zucchininudlar, kikärtor, tofubiffar och algsallad för att vara bra. Köttbullar funkar såklart också. Men kanske kan du skippa makaronerna och koka lite mathavre eller i stället? Det är hur bra som helst, och tar kanske 6-7 minuter längre än snabbmakaronerna. Den tiden har de flesta trots att det är stressigt. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar