Recept: Örtdoftande kycklingfavorit

Har du färska örter som börjar tröttna? Släng dem inte, gör ett örtsmör istället. Gott och enkelt att ha redo i frysen. I det här receptet signerat Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson, serveras örtsmöret med nygrillad kyckling och ugnsrostade grönsaker. Mums!

Antal portioner: 4 
Tillagningstid: 50 minuter

 

Det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling minutfilé, 650 g
  • Rostade rotfrukter:
    • 3 morötter
    • 3 palsternackor
    • 3 rödbetor
    • 3 potatisar
    • olivolja
  • Örtsmör:
    • 100 g rumstempererat smör
    • 1 citron
    • 1 kruka persilja (eller de örter du har hemma)
    • Salt och peppar
  • Marinad: 
    • 5 vitlöksklyftor
    • 1 dl persilja
    • 1 dl rapsolja
    • Salt och svartpeppar
  • Till servering: 
    • Grönsallad
    • Granatäpplekärnor 

 

Så här gör du:

Örtsmöret: Riv zesten från citronen och rör ner i smöret tillsammans med juicen från halva citronen.

Finhacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen till servering.

 

Marinera kycklingen: Skala och hacka vitlöken, blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Massera in i kycklingen och låt vila medan du förbereder resten.

 

Rostade rotfrukter: Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukter och betor och dela i önskad storlek. 

Skiva potatisen. Lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och baka i ugn tills de är klara.

 

Kyckling: Grilla eller stek kycklingen tills den fått fin yta, lägg sedan in den i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på 72 grader.

Servera kycklingen med rotfrukter, örtsmör och en härlig grönsallad.

 

Tips!

Gabriel Jonsson tipsar: Passa på att göra en större sats örtsmör och förvara i frysen för kommande måltider. Rulla smöret till en korv i gladpack så kan du enkelt skära av och ta fram precis så mycket smör du behöver.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar