Recept: Örtdoftande kycklingfavorit

Har du färska örter som börjar tröttna? Släng dem inte, gör ett örtsmör istället. Gott och enkelt att ha redo i frysen. I det här receptet signerat Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson, serveras örtsmöret med nygrillad kyckling och ugnsrostade grönsaker. Mums!


Antal portioner: 4 
Tillagningstid: 50 minuter

 

Det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling minutfilé, 650 g
  • Rostade rotfrukter:
    • 3 morötter
    • 3 palsternackor
    • 3 rödbetor
    • 3 potatisar
    • olivolja
  • Örtsmör:
    • 100 g rumstempererat smör
    • 1 citron
    • 1 kruka persilja (eller de örter du har hemma)
    • Salt och peppar
  • Marinad: 
    • 5 vitlöksklyftor
    • 1 dl persilja
    • 1 dl rapsolja
    • Salt och svartpeppar
  • Till servering: 
    • Grönsallad
    • Granatäpplekärnor 

 

Så här gör du:

Örtsmöret: Riv zesten från citronen och rör ner i smöret tillsammans med juicen från halva citronen.

Finhacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen till servering.

 

Marinera kycklingen: Skala och hacka vitlöken, blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Massera in i kycklingen och låt vila medan du förbereder resten.

 

Rostade rotfrukter: Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukter och betor och dela i önskad storlek. 

Skiva potatisen. Lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och baka i ugn tills de är klara.

 

Kyckling: Grilla eller stek kycklingen tills den fått fin yta, lägg sedan in den i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på 72 grader.

Servera kycklingen med rotfrukter, örtsmör och en härlig grönsallad.

 

Tips!

Gabriel Jonsson tipsar: Passa på att göra en större sats örtsmör och förvara i frysen för kommande måltider. Rulla smöret till en korv i gladpack så kan du enkelt skära av och ta fram precis så mycket smör du behöver.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar