TILLAGNINGSTID 65-75 MINUTER
Kocken tipsar:
Tricket med en god tapasrätt är att hitta bra och rätt råvaror. När det väl är gjort är hälften vunnet och jobbet klart. I Spanien är tapas som bekant en livsstil, så för full autenticitet bör maten ätas runt midnatt.
Dryck:
CAMPOS GÓTICOS
Distriktet Ribera del Duero är den hetaste uppstickaren bland spanska vinregioner. Dags att återupptäcka, säger vi, för här hittar man några av landets riktiga godbitar. Till tapas behöver man viner som kan vara subtila och visa musklerna – det är många smaker som ska samsas, och detta rödvin klarar jobbet galant.
4 PORTIONER
Chilistekta räkor
olivolja
400 g färska räkor
2 gula chilipeppar, urkärnade och strimlade
persilja, hackad
paprikapulver
salt & peppar
Champiñones ajo
olivolja
400 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor, finhackade
paprikapulver
salt & peppar
Sardell- och tomatsås
4 skivor färskt vitt bröd
3 tomater
200 g sardeller
olivolja
Manchego
200 g färsk manchego, i små bitar
några klickar färsk fikonmarmelad
Marinerade oliver
1 burk gröna och svarta oliver
2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
en stor nypa timjan
2 chilifrukter, urkärnade och finhackade
peppar
citronsaft
Gazpacho
10 tomater, finhackade (och ta bort kärnorna lite grovt)
2-3 dl olivolja (mängd efter eget tycke, beror även på mängden tomater)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
½ gurka, urkärnad och finhackad
1 grön paprika, urkärnad och finhackad
1 röd paprika, urkärnad och finhackad
1-2 chilipeppar, urkärnade och finhackade
2 msk rödvinsvinäger, smaka av eftersom
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
SEX ENKLA STEG
Chilistekta räkor:
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Ös i pepparfrukt, persilja och räkor. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt det hela stekas i ett par minuter.
Champiñones ajo:
Hetta upp olivolja tillsammans med vitlök, salt och peppar. Låt champinjonerna steka i ett par minuter.
Sardell- och tomatbröd:
Kärna ur tomaterna. Finhacka och mosa dem tillsammans med peppar och lite salt. Blanda med några droppar olivolja och lägg på ett vitt rostat bröd. Lägg på ett par sardellfiléer.
Manchego:
Skär manchegon i små enkla bitar. Droppa över lite fikonmarmelad.
Marinerade oliver:
Häll av oliverna. Lägg dem i en skål tillsammans med olivolja, finhackad vitlök, timjan, chili och citronsaft. Låt stå i minst en timme före servering.
Gazpacho:
Kör alla delar i mixern. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.