Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

Julen nalkas och att baka lussebullar är för många en kär tradition. Undrar du hur du får lussebullarna att bli riktigt saftiga? I senaste avsnittet av Hemmafixarna visar ”Hela Sverige Bakar”-Carro hur du bakar bästa lussebullarna utan kesella och mjölk.

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj

Ca 25-30 st

Du behöver:

  • 20g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 g saffran
  • 1 nypa socker
  • 1 ägg
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 850g vetemjöl + lite till utbakning
  • 2 tsk salt
  • 150g smör

Fyllning:

  • 250 g mandelmassa
  • 175 g smör
  • 1 vaniljstång
  • Pensling: 1 ägg
  • En skvätt vatten
  • En nypa salt
  • Pärlsocker

Gör så här:

1. Mortla saffran med socker och blanda ihop med alla övriga ingredienser förutom salt och smör. Jobba degen i några minuter tills degen blivit jämn.

2. Tillsätt smör och salt och jobba degen i några minuter till. Runddriv degen till en jämn boll, pudra mjöl över och täck med plastfilm. Jäs till dubbel storlek i ca 90 min.

3. Riv mandelmassan och rör ihop med frön från vaniljstången och smöret. Blanda till en härlig smet.

4. Kavla ut degen till en stor kvadrat på mjölad bänk. Bred över fyllningen. Vik rektangeln en gång och slår i remsor. Rulla varje remsa till en rulle och vik in änden under bullen. Jäs till dubbel storlek i ca 60-90 min.

5. Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten och salt.

6. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15 min tills dem blivit gyllenbruna både på ovan-och undersidan.

6. Koka under tiden upp sockerlagen i några minuter så den blir lite simmig.

7. Pensla bullarna direkt när dem kommit ut ur ugnen och strö på pärlsocker. Låt svalna på galler.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar