Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...

Hej Martin Nordin, varför ska man äta vegetariska hamburgare tycker du?

– För att det är kul, gott och obegränsat varierande och sen gör man ju miljön en tjänst genom att mindre kött eller inget kött alls. Sen tycker jag också det blir mer intressant med helheten i en vegetarisk burgare där tillbehören får ta mer plats när inte all fokus är på köttet som jag lätt tycker det blir i den klassiska köttburgaren.

 Hur lyckas jag bäst med den svarta bönburgaren?

– Jag skulle i så fall slå ett slag för att koka bönorna själv, och få dom precis på gränsen innan de går över och blir för mjuka. Då får man ett krispigare slutresultat på själva bönbiffen.

Steka eller grilla hamburgaren – vad blir godast tycker du?

– Spontant skulle jag säga att grillat alltid är godast. Men det är en utmaning med biffar gjorda på bönor, de fastnar lätt i gallret. Så ett tips är att använda ett grillhalster.

Vad kan jag göra vegetariska hamburgare av för något?

– Bönburgare är nog det första man tänker på när man nämner vegetariska burgare och några sådana varianter finns ju såklart i min bok, men samtidigt så känns det väldigt befriande och väldigt öppet för vad en vegetarisk burgare kan vara. Några favoriter från boken är smörrostad blomkål med geotstkräm, rostad jordärtskocka med misosås eller den snurrade aubergineburgaren med karamelliserad lök och hemmagjord ketchup.

 

 

Martin Nordin

 

Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Du behöver: 

(Till 6 burgare)

 • 6 dl kokta svarta bönor
 • 1 dl finhackad gul lök
 • raps- eller jordnötsolja att steka i
 • 1 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d’Espelette
 • 1 tsk rökt paprikapulver
 • 3 msk bbq-sås
 • 1 dl torrostade valnötter
 • 2 msk finhackad färsk koriander
 • 1 dl kokt svart ris
 • 1 dl pankoströbröd
salt
 • salt

Karamelliserad lök:

 • 2 gula lökar
 • 2 msk smör
 • 1 msk rödvinsvinäger

Till servering:

 • 120 g gruyèreost
 • 6 hamburgerbröd
 • smör till bröden
 • romansallad

Gör så här:

1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills den har fått färg och är på gränsen till bränd.

3. Sänk värmen, lägg i chili­ och paprikapulver och rör om. Rör ner bbq­såsen och ta stekpannan från värmen.

4. Rosta valnötterna enligt beskrivningen längst ner.

5. Hacka 1 dl valnötter och lägg dem i en skål tillsammans med bönor, koriander, ris, pankoströbröd och en nypa salt. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt lökblandningen och rör om så att allt blandas.

6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.

7. Skala och hacka löken och lägg lökhacket i en kall kastrull. Klicka i smöret och sätt kastrullen på medelvärme. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var 5:e minut under 30–40 minuter, håll koll så att det inte bränner vid. (Om du märker att det börjar bli torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.)

8. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.

9. Värm ugnen till 180 grader.

10. Värm några matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Stek biffarna i några minuter på båda sidor tills de har fin färg. Lägg över biffarna i en ugnsform. Lägg några ostskivor på varje biff och låt stå i ugnen tills osten har smält.

11. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.

12. Lägg en biff i botten på varje bröd. Lägg på ett salladsblad och klicka på en generös sked karamelliserad lök.

 

Rostade valnötter

Du behöver:

 • 1 kg valnötter med skal (500 g utan skal)
 • 2 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d’Espelette salt

Gör så här:


1. Knäck valnötterna och ta bort skalen.

2. Hetta upp en torr stekpanna, gärna i gjutjärn. Rosta nötterna på medelvärme tills de börjar få lite färg, i cirka 2 minuter. Skaka pannan då och då så att nötterna inte blir för brända. Det gör dock inget om de blir lätt brända – det ger en god smak.

3. Ta pannan från värmen och krydda med chili och salt.

 

Recept från boken Gröna burgare (Bonnier Fakta), ca 168 kr.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar