Recept på tårtbotten “3 lika”

En god tårtbotten på recept “3 lika” – det vill säga lika delar ägg, mjöl och socker, gör du enkelt själv. Här är Caroline Ahlqvist bästa tårtrecept.

Det är hur enkelt som helst att göra egna tårtbottnar, och det är dessutom så mycket godare med hembakat. I senaste avsnittet av “Hemmafixarna” visar Caroline Ahlqvist hur du gör en supergod tårtbotten med lika delar ägg, smör och socker.

Recept tårtbotten

Du behöver (till form 24 cm):

  • 5 Ägg
  • Socker
  • Hälften vetemjöl, hälften potatismjöl
  • 1 liten tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver 
  • 25 gram smält smör

Antal ägg efter storlek på form:

18 cm diameter = 2 ägg

20 cm diameter = 3 ägg

24 cm diameter = 4-5 ägg

26 cm diameter = 5-6 ägg

Bakpulver beroende på äggmängd:

2-3 ägg = 1 tsk

4-5 ägg = 1.5 tsk

6 ägg = 2 tsk

Smör beroende på äggmängd:

2-3 ägg = 15g

4-5 ägg = 25g

6 ägg = 40g

Gör så här:

  1. Knäck 5 ägg i ett glas.
  2. Häll upp lika mycket socker i ett annat glas, som mängden ägg i glaset.
  3. Häll upp hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, i samma mängd i ett tredje glas.
  4. Blanda ner bakpulver i glaset med mjöl.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Klä en form med bakplåtspapper (se video).
  7. Häll i de torra ingredienserna i äggblandningen. Sikta gärna ner det. Vispa inte för mycket, då försvinner luften. Dra slickepotten i botten på skålen och lyft ihop smeten.
  8. Tillsätt 25 gram smält smör.
  9. Grädda i ugnen 40-45 minuter på 175 grader. Testa med provsticka så att kakan är helt torr, då är den färdig.

Tips! För att få en helt plan tårtbotten – låt svalna en stund upp och ner.

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar