Det är hur enkelt som helst att göra egna tårtbottnar, och det är dessutom så mycket godare med hembakat. I senaste avsnittet av “Hemmafixarna” visar Caroline Ahlqvist hur du gör en supergod tårtbotten med lika delar ägg, smör och socker.
Recept tårtbotten
Du behöver (till form 24 cm):
- 5 Ägg
- Socker
- Hälften vetemjöl, hälften potatismjöl
- 1 liten tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 25 gram smält smör
Antal ägg efter storlek på form:
18 cm diameter = 2 ägg
20 cm diameter = 3 ägg
24 cm diameter = 4-5 ägg
26 cm diameter = 5-6 ägg
Bakpulver beroende på äggmängd:
2-3 ägg = 1 tsk
4-5 ägg = 1.5 tsk
6 ägg = 2 tsk
Smör beroende på äggmängd:
2-3 ägg = 15g
4-5 ägg = 25g
6 ägg = 40g

Gör så här:
- Knäck 5 ägg i ett glas.
- Häll upp lika mycket socker i ett annat glas, som mängden ägg i glaset.
- Häll upp hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, i samma mängd i ett tredje glas.
- Blanda ner bakpulver i glaset med mjöl.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Klä en form med bakplåtspapper (se video).
- Häll i de torra ingredienserna i äggblandningen. Sikta gärna ner det. Vispa inte för mycket, då försvinner luften. Dra slickepotten i botten på skålen och lyft ihop smeten.
- Tillsätt 25 gram smält smör.
- Grädda i ugnen 40-45 minuter på 175 grader. Testa med provsticka så att kakan är helt torr, då är den färdig.

Tips! För att få en helt plan tårtbotten – låt svalna en stund upp och ner.
Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.
Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.