Rulltårtsbakelser med chokladkräm

En rulltårta blir lätt en vacker bakelse om du skär den i lite tjockare bitar. Den här har randig botten och är fylld och toppad med en chokladkräm som smakar som barndomens chokladpudding.

Läs också: Recept på siffertårta med hallonkräm 

Du behöver (8–10 bakelser): 

Chokladkräm

 • 1 gelatinblad

 • 280 g mjölkchoklad, ca 40 procent

 • 80 g äggulor (4)

 • 30 g strösocker (⅓ dl)

 • 150 g mjölk (1 ½ dl)

 • 150 g vispgrädde (1 ½ dl)

 

Botten

 • 165 g ägg (3)

 • 135 g strösocker (1 ½ dl)

 • 5 g vaniljsocker (1 tsk)

 • 60 g + 40 g vetemjöl (1 dl + ⅔ dl)

 • 50 g rumsvarm mjölk (½ dl)

 • 20 g kakao (½ dl)

 

Garnering

 • Oxalis

 

Gör så här: 

Chokladkräm 

 1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Vispa samman äggulor och socker i en annan bunke. Värm mjölk och grädde till kokpunkten i en kastrull. Häll gräddmjölken i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen har tjocknat vid runt 83 grader.

 2. Smält gelatinet i krämen och häll krämen över den finhackade chokladen medan du rör med en slickepott. Blanda tills chokladen har smält och krämen är blank och slät. Kör med stavmixer om den skär sig. Sätt plastfilm tätt intill ytan och låt krämen sätta sig i kylen över natten.

 

Botten 

 1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (250 grader vanlig ugn). Klä en bakplåt med bakplåtspapper och ta fram två spritspåsar. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i 3–4 minuter tills det är riktigt fluffigt. Fördela smeten i två bunkar. Sikta ner 60 g mjöl i ena skålen och vänd ner hälften av mjölken. Sikta ner 40 g mjöl och kakao i den andra skålen och vänd ner resten av mjölken.

 2. Häll den vita smeten i den ena spritspåsen och den mörka i den andra. Klipp av spetsarna på påsarna, ca 1 cm. Spritsa diagonala ränder på bakplåtspappret, varannan vit och varannan mörk. Grädda bottnen i 5 minuter och lägg den sedan med den gräddade ytan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det första bakplåtspappret, lägg en ren kökshandduk över och låt svalna helt. 

 3. Vänd på rulltårtsbottnen och bred ut hälften av chokladkrämen på den. Rulla bottnen från kortsidan och ställ in rullen i kylen i några timmar så att krämen sätter sig, då blir rulltårtan enklare att skära. Dela den sedan i 8–10 bitar. Lägg bitarna på sidan på ett fat.

 

Dekoration 

 1. Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll den med resten av chokladkrämen. Håll spritspåsen rakt ovanför bakelserna och spritsa små duttar på hela ytan. Börja med att spritsa ytterkanten och jobba dig inåt. 

 2. Garnera gärna med oxalis.

 

Tips! Om det är svårt att lossa bakplåtspappret från bottnen brukar det hjälpa att fukta det något med vatten.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar