Rulltårtsbakelser med chokladkräm

En rulltårta blir lätt en vacker bakelse om du skär den i lite tjockare bitar. Den här har randig botten och är fylld och toppad med en chokladkräm som smakar som barndomens chokladpudding.


Läs också: Recept på siffertårta med hallonkräm 

Du behöver (8–10 bakelser): 

Chokladkräm

  • 1 gelatinblad

  • 280 g mjölkchoklad, ca 40 procent

  • 80 g äggulor (4)

  • 30 g strösocker (⅓ dl)

  • 150 g mjölk (1 ½ dl)

  • 150 g vispgrädde (1 ½ dl)

 

Botten

  • 165 g ägg (3)

  • 135 g strösocker (1 ½ dl)

  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)

  • 60 g + 40 g vetemjöl (1 dl + ⅔ dl)

  • 50 g rumsvarm mjölk (½ dl)

  • 20 g kakao (½ dl)

 

Garnering

  • Oxalis

 

Gör så här: 

Chokladkräm 

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Vispa samman äggulor och socker i en annan bunke. Värm mjölk och grädde till kokpunkten i en kastrull. Häll gräddmjölken i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen har tjocknat vid runt 83 grader.

  2. Smält gelatinet i krämen och häll krämen över den finhackade chokladen medan du rör med en slickepott. Blanda tills chokladen har smält och krämen är blank och slät. Kör med stavmixer om den skär sig. Sätt plastfilm tätt intill ytan och låt krämen sätta sig i kylen över natten.

 

Botten 

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (250 grader vanlig ugn). Klä en bakplåt med bakplåtspapper och ta fram två spritspåsar. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i 3–4 minuter tills det är riktigt fluffigt. Fördela smeten i två bunkar. Sikta ner 60 g mjöl i ena skålen och vänd ner hälften av mjölken. Sikta ner 40 g mjöl och kakao i den andra skålen och vänd ner resten av mjölken.

  2. Häll den vita smeten i den ena spritspåsen och den mörka i den andra. Klipp av spetsarna på påsarna, ca 1 cm. Spritsa diagonala ränder på bakplåtspappret, varannan vit och varannan mörk. Grädda bottnen i 5 minuter och lägg den sedan med den gräddade ytan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det första bakplåtspappret, lägg en ren kökshandduk över och låt svalna helt. 

  3. Vänd på rulltårtsbottnen och bred ut hälften av chokladkrämen på den. Rulla bottnen från kortsidan och ställ in rullen i kylen i några timmar så att krämen sätter sig, då blir rulltårtan enklare att skära. Dela den sedan i 8–10 bitar. Lägg bitarna på sidan på ett fat.

 

Dekoration 

  1. Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll den med resten av chokladkrämen. Håll spritspåsen rakt ovanför bakelserna och spritsa små duttar på hela ytan. Börja med att spritsa ytterkanten och jobba dig inåt. 

  2. Garnera gärna med oxalis.

 

Tips! Om det är svårt att lossa bakplåtspappret från bottnen brukar det hjälpa att fukta det något med vatten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar