Så gör du din egen somriga rabarberkräm

Den saftiga rabarberkrämen kan serveras som dessert, frukost och mellanmål. Och den går snabbt att göra!
rabarberkräm

Säsong för rabarber

När syrenen blommar, då vet du att det är rabarbertid! Skörda dina rabarber från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna späda, mjuka och nästan genomskinliga – och dessutom väldigt goda! De behöver sällan skalas. Men längre in i säsongen blir rabarberns fibrer grövre och dess smak blir träigare och torrare. Sensommarens skörd är dock perfekt för rabarberkräm eftersom det är kraftigare stjälkar och därav större utbyte.

Det går bra att förvara dina skördade rabarber i kylskåpet i cirka en vecka. Om du vill frysa in dem går det också bra. Då skär du rabarberna i bitar och fryser in dem i lagom stora portionspåsar. 

Rabarber är jättegott att använda i efterrätter, som här i en pannacotta.

Läs också: Så lyckas du med rabarber

Bladen är giftiga

Rabarberblad innehåller en hög halt av ämnet oxalsyra. Detta ämne är hälsofarligt och för stora mängder av det kan ge en negativ effekt för kroppen, och kan orsaka en njurskada. Det beror på att syran kan minska upptaget av viktiga mineraler som kalcium, som är nödvändigt för vår kropp.

Saftig rabarberkräm

För 4 portioner

  • 500 gram rabarber 
  • 1 ½ strösocker 
  • 4 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl

Till serveringen: Krämen passar perfekt till kall mjölk. 

Så här gör du rabarberkräm:

  1. Skala rabarberna om stjälkarna är grova. Sedan skär du dem i mindre bitar, cirka 2 cm tjocka slantar. 
  1. Koka vattnet och sockret tillsammans i en kastrull. Låt rabarberna koka i 4–5 minuter. Smaka gärna av och tillsätt mer socker om du tycker att det behövs, rabarberna kan vara lite sura. 
  1. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten. Rör ner redningen i kastrullen i en fin stråle. Glöm inte att röra under tiden.
  1. Häll upp rabarberkrämen och sockra lite på ytan för att den inte ska skinna sig.
  1. Och nu är det bara att njuta av din egengjorda rabarberkräm!

Recept från Arla.se

Läs också: Gör sommarens godaste saft – rabarbersaften!

Vill du läsa mer om recept och kök?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar