Så gör du din egen somriga rabarberkräm

Den saftiga rabarberkrämen kan serveras som dessert, frukost och mellanmål. Och den går snabbt att göra!

rabarberkräm

Säsong för rabarber

När syrenen blommar, då vet du att det är rabarbertid! Skörda dina rabarber från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna späda, mjuka och nästan genomskinliga – och dessutom väldigt goda! De behöver sällan skalas. Men längre in i säsongen blir rabarberns fibrer grövre och dess smak blir träigare och torrare. Sensommarens skörd är dock perfekt för rabarberkräm eftersom det är kraftigare stjälkar och därav större utbyte.

Det går bra att förvara dina skördade rabarber i kylskåpet i cirka en vecka. Om du vill frysa in dem går det också bra. Då skär du rabarberna i bitar och fryser in dem i lagom stora portionspåsar. 

Rabarber är jättegott att använda i efterrätter, som här i en pannacotta.

Läs också: Så lyckas du med rabarber

Bladen är giftiga

Rabarberblad innehåller en hög halt av ämnet oxalsyra. Detta ämne är hälsofarligt och för stora mängder av det kan ge en negativ effekt för kroppen, och kan orsaka en njurskada. Det beror på att syran kan minska upptaget av viktiga mineraler som kalcium, som är nödvändigt för vår kropp.

Saftig rabarberkräm

För 4 portioner

  • 500 gram rabarber 
  • 1 ½ strösocker 
  • 4 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl

Till serveringen: Krämen passar perfekt till kall mjölk. 

Så här gör du rabarberkräm:

  1. Skala rabarberna om stjälkarna är grova. Sedan skär du dem i mindre bitar, cirka 2 cm tjocka slantar. 
  1. Koka vattnet och sockret tillsammans i en kastrull. Låt rabarberna koka i 4–5 minuter. Smaka gärna av och tillsätt mer socker om du tycker att det behövs, rabarberna kan vara lite sura. 
  1. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten. Rör ner redningen i kastrullen i en fin stråle. Glöm inte att röra under tiden.
  1. Häll upp rabarberkrämen och sockra lite på ytan för att den inte ska skinna sig.
  1. Och nu är det bara att njuta av din egengjorda rabarberkräm!

Recept från Arla.se

Läs också: Gör sommarens godaste saft – rabarbersaften!

Vill du läsa mer om recept och kök?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar