En saffranspasta med räkor som toppas med granatäppelkärnor är både enkelt att svänga ihop och en fröjd för ögat. Perfekt till fredagsmyset och för en romantisk dejt. Laga och njut!
Pasta med krämig räk- och saffranssås
Du behöver:
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja att steka i
- 2 pkt saffran
- 4 dl crème fraiche
- ½ hönsbuljongtärning
- 1 msk finrivet limeskal
- ½ msk pressad lime
- 400-500 g skalade räkor, gärna färska
- salt och peppar
Sallad:
- 1 påse salladsblad
- 1 blodapelsin
- 1 äpple
- 25 g valnötter
- 1 msk balsamvinäger
- 3 msk olivolja
- 1 msk vatten
- salt och peppar
Garnering:
- finrivet limeskal
- granatäppelkärnor
Servering:
- spaghetti till 4 portioner
- limeklyftor

Läs också: Krämig tacopaj med klassiska tillbehör
Gör så här:
1. Hacka schalottenlöken. Pressa eller riv vitlöksklyftorna. Fräs all lök i olivolja i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt saffran, crème fraiche, smulad buljongtärning, limeskal och pressad lime. Låt såsen koka ihop i någon minut. Avsluta med att röra ner räkorna. Smaka av med salt och peppar. Garnera med rivet limeskal och granatäppelkärnor.
2. Lägg salladsbladen i en skål. Skär apelsinen i hinnfria klyftor och dela dem sedan i bitar. Skär äpplet i tärningar. Blanda ner apelsin och äpple i salladsskålen. Smula några valnötter över. Blanda balsamvinäger, olivolja, vatten, salt och peppar i en kopp. Häll dressingen över salladen.
3. Servera pastasåsen med kokt spaghetti, limeklyftor och sallad.