Mjuk pepparkaka på franskt vis

Den franske bagaren Sébastien Boudet bjuder på en härlig mjuk pepparkaka med smak av honung, julkryddor och apelsin.

mjuk pepparkaka

När bagaren Sébastien Boudet bakar mjuk pepparkaka blir det med inspiration av Frankrike. Den franska varianten av detta bakverk kallas för pain d’épices, vilket kan översättas till “kryddigt bröd”. Här har Sébastien gjort en egen version som han kallar ”biskötarens kaka” och som är halvvägs mellan bröd och kaka.

– Jag har ett underbart barndomsminne om en stor hink fylld med flytande honung som levererades till min pappas bageri. Biskötaren Gaston skulle ha rågmjöl av min pappa för att kunna baka pain d’épices. Priset för tjugofem kilo nymalet rågmjöl blev ett kilo honung. Nektarn från hundratusentals blommor mot frukten av hundratusentals rågplantor, det är byteshandel när den är som bäst! Tunna skivor av den här kakan, med rikligt med smör och apelsinmarmelad på är bland det bästa jag vet, skriver han i boken ”Sébastiens vinter” där han samlat sina bästa recept för vinters högtider.

Mjuk pepparkaka

Du behöver:

  • 10 g kryddblandning (se recept längre ner)
  • 225 g honung
  • 1 dl grädde
  • 20 g mörkt muscovadosocker 
  • 3 ägg
  • 225 g stenmalet rågmjöl
  • 10 g bakpulver
  • ¼ dl olivolja

Sockerlag:

  • 2 dl färsk apelsinjuice 
  • 150 g oraffinerat socker
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 220 °C.

2. Värm upp kryddblandningen tillsammans med honung, grädde och socker till cirka 45 °C i en kastrull på låg värme. Rör kontinuerligt och stäng av värmen när blandningen har kommit upp i rätt temperatur.

3. Häll över blandningen i en stor skål och knäck i äggen. Vispa tills det blir lite fluffigt. 

4. Häll rågmjöl i en annan skål och sikta över bakpulver. Rör om ordentligt så att bakpulvret fördelas jämnt. Rör ner olivoljan och blanda tills smeten är slät och fin.

5. Häll hälften av mjölet i honungsblandningen samtidigt som du vispar. Häll i resten av mjölet när smeten känns jämn.

6. Smörj en avlång bakform, cirka en liter, och klä den med bakplåtspapper. Häll i smeten.

7. Baka kakan i 10 minuter och sänk sedan ugnens temperatur till 175 °C, baka i ytterligare 45 minuter.

8. Koka under tiden ihop alla ingredienserna till sockerlagen i en liten kastrull.

9. Testa om kakan är färdig genom att sticka ner en vass kniv i mitten på kakan. Kniven ska vara helt torr.

10. Så fort du plockat ut kakan ur ugnen, pensla över hela sockerlagen. Låt kakan svalna på ett galler.

11. Servera din mjuka pepparkaka som den är, eller med smör och sylt. Kakan håller i flera veckor i kylen, gärna inlindad i ett bakplåtspapper eller en bivaxduk.

mjuk pepparkaka

Kryddblandning till mjuk pepparkaka:

OBS! Ger en stor sats!  

  • 30 g hel nejlika
  • 30 g hel kardemumma
  • 50 g hel kanelstång
  • 30 g hel lakritsrot
  • 30 g hel stjärnanis
  • 30 g torkad, mald ingefära
  • 20 g hela svartpepparkorn

1. Man kan använda olika maskiner för att göra en fin kryddblandning. Det viktiga är att de hela kryddorna mals ner till ett jämnt, fint pulver.

2. Förvara kryddblandningen i en tättslutande burk. Den passar inte bara till mjuk pepparkaka utan är en utmärkt kryddbas under hela julen till exempelvis glögg, vörtbröd, glass, ganacher, kakor, kolor, varm choklad och allt annat som ska smaksättas med jul.

Vill du baka Sébastiens lyxiga pepparkakor med denna kryddblandning hittar du receptet här.

Receptet på mjuk pepparkaka är hämtat ur ”Sébastiens vinter” av Sébastien Boudet (Mondial, 2022).

Vill du även laga Sébastiens goda pumpasoppa? Spana in receptet här.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar