Läs också: Grilla jamaicansk jerk chicken!
Använd ganska grovmalen färs och grilla inte spetten för länge, då blir det torra. Lammfettet som då försvinner bär mycket av smaken i köttet.
Du behöver (4 portioner):
-
500 g lammfärs
-
1 gul lök, finhackad
-
1 knippe bladpersilja, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 msk spiskummin
-
1 msk paprikapulver
-
½-1 dl vatten
-
Salt
Gör så här:
-
Blanda färs, lök, persilja, vitlök, spiskummin och paprikapulver. Tillsätt vattnet och arbeta ihop färsen, smaksätt med salt.
-
Använd gärna shishkebabspett, lite plattare grillspett som är någon millimeter tjocka och cirka 2 cm breda. Du hittar dem i välsorterade Mellanöstern-butiker eller på nätet. Pressa färsen med händerna runt spetten, pressa med fingrarna så att färsen blir lite vågig. Detta gör att spetten tillagas lite olika med bra knaprighet.
-
Grilla spetten på hög värme tills båda sidorna fått ordentligt med färg. Servera med valfria tillbehör.
Serveringsförslag:
-
Salt yoghurt, se recept nedan
-
Pitabröd
-
Syrade grönsaker, t ex picklad gurka
Salt yoghurt
-
3 dl fet yoghurt
-
1 tsk salt
-
½ dl god olivolja
-
1 knippe bladpersilja, hackad
Blanda ihop yoghurt och salt, servera med olivolja och persilja.