Saftiga äppelrutor till fikat

Ta vara på äppelskörden och baka äppelrutor med smak av kanel och kardemumma. Försvinnande goda och perfekta när man ska fixa fika till många.

äppelrutor

I boken Sommarfika med Fredrik utgår Fredrik Nylén, känd från bakbloggen Fredriks fika, från sommarens skörd av frukt och bär. Och när äppelträden dignar av mogen frukt, vad passar bättre än hembakade äppelrutor med kardemumma och kanel? Vi i villa har bakat dessa saftiga rutor och älskar dem – prova du med!

äppelrutor

Äppelrutor

Du behöver:

(15 stora bitar)

  • 4 äpplen
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk nymalen kardemumma

Kaka:



  • 175 g rumsvarmt smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • florsocker att pudra över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, cirka 30 x 25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda socker, kanel och kardemumma och vänd äppelklyftorna i blandningen.
  3. Kaka: Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Vispa ner ett ägg i taget och tillsätt mjölken. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör sedan noggrant ner detta i smeten.
  4. Häll smeten i formen och tryck ner äppelskivorna till hälften i smeten över hela kakan.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Prova försiktigt med en sticka i mitten, den ska komma upp ren.
  6. Låt kakan svalna något innan du skär upp den i rutor. Pudra över florsocker vid servering.
äppelrutor

Receptet är hämtat ur Fredrik Nyléns bok Sommarfika med Fredrik (Bonnier Fakta, 2023).

Sugen på mer äppelfika? Här hittar du Höstens godaste äppelpaj


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar