Dags att baka till julfikat? Lussebullar är mångas favorit och helt klart värt tiden och mödan! Så här bakar du saftiga lussebullar.
Saftiga lussebullar med kesella
Du behöver:
(35 st)
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella
- 2 paket saffran (à 0,5 g)
- 1 tsk salt
- 17 dl mjöl
- 2 dl strösocker
- Russin
- Ägg (till pensling)
Läs också: Baka egna lussebullesemlor
Gör så här:
- Börja med att smula jäst i en bunke.
- Smält sedan smör och tillsätt mjölken. Värm upp smör och mjölk till max 37° och häll det i bunken.
- Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt degen jäsa sedan övertäckt i cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölad bänk och dela degen i cirka 35 bitar. Baka ut till valfria former och lägg på plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin och jäs degen igen i 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 225°.
- Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 5–8 minuter.
Klart!
(Receptet är lånat från Arla).
Läs också: Ljuvligt god saffranskola
Vad är kesella?
Kesella, eller kvarg som det också heter, är en slät färskost. Den görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och ystenzym till en slät ostmassa – som smaksätts med grädde! Kesella är utvecklad för att bland annat vara en ingrediens i bakning och desserter.
Extra goda lussebullar – här är tipset
Bonustips! Om du vill ha extra goda lussebullar så kommer här det bästa knepet: Smält lite smör och pensla de varma bullarna med smöret. Doppa dem sedan i en skål med socker. Mums!
Våra godaste saffransrecept
Vill du baka något annat gott med saffran som huvudingrediens? Här är våra populära recept!