Salt kolafudge – snabblagad och himmelskt god!

Salt kolafudge är busenkelt att göra och farligt gott. Testa Camilla Hamids recept här!

salt kolafudge

Salt kolafudge går snabbt att svänga ihop och håller i minst två månader om de förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylen. Slå in bitarna i smörpapper så klibbar de inte ihop, tipsar bakproffset Camilla Hamid som här bjuder på receptet.

Salt kolafudge

Du behöver:

(Ca 40 små bitar)

 • 3 dl vispgrädde (300 g)
 • 2 ½ dl strösocker (225 g)
 • 1 msk vaniljsocker (9 g)
 • 1 dl ljus sirap (140 g)
 • 100 g vit choklad
 • 50 g smör
 • ½ tsk flingsalt + lite extra att garnera med

Gör så här:

 1. Fodra en form, 30 × 15 cm, med bakplåtspapper. Eller forma silikonbalkar till samma mått på en plåt eller bricka med bakplåtspapper.
 2. Blanda grädde, socker, vaniljsocker och sirap i en tjockbottnad kastrull på hög värme. Koka upp, sänk till medelvärme och låt koka till 120 grader, det tar cirka 25 minuter. Rör om försiktigt då och då, men skrapa inte i botten på kastrullen.
 3. Grovhacka chokladen. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt choklad, smör och flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret har smält och du har en jämn fudgesmet.
 4. Häll smeten i formen och jämna till. Garnera med flingsalt och låt stå i kylen för att stelna, det tar cirka 30 minuter. Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara fudgen i lufttät burk.

Tips!

Gör en vegansk variant genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade alternativ. Viktigt att grädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du häller ner den i kastrullen).

salt kolafudge

Receptet på salt kolafudge är hämtat från ”En sötare vinter” av Camilla Hamid (Polaris fakta, 2023).

Läs också: Camilla Hamids oemotståndliga jordnötsbräck


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar