Scampi med avokado, gurka och jalapeño – fräscht och gott!

Här får du hetta, syra och svalka på samma gång! En perfekt förrätt eller mellanrätt signerad Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock 2022!

Aguachile som är en mexikansk ceviche med räkor, kan översättas till ”chilivatten” och ska serveras kall. Ett smart tips från Adam Thulin är att ställa in de tallrikar som rätten ska serveras på i frysen så att de är riktigt kylda. Servera i en stor djup tallrik eller på mindre små tallrikar.

Aguachile med scampi, avokado, gurka och jalapeño

Du behöver:

(4 portioner, 60 min)

  • 400 g skalad rå scampi
  • rivet skal från 2 lime
  • 1 ½ dl pressad lime (ca 5 stycken)
  • ½ dl pressad citron
  • 1 kruka koriander (inklusive stjälkar)
  • ½ kruka bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 3 jalapeños
  • 2 minigurkor (eller ½ vanlig gurka)
  • 2 avokador
  • olivolja

Gör så här:

1. Skär scampin i mindre bitar, ca 1 ½ cm långa. Lägg i en bunke och ställ åt sidan.

2. Lägg limeskalet i en annan bunke tillsammans med lime- och citronsaft.

3. Tillsätt koriander, bladpersilja och salt i bunken med citrussaft.

4. Skär 2 jalapeños i grova bitar och tillsätt (ta bort kärnhuset och det vita i jalapeñon om du inte gillar för starkt).

5. Mixa länge, cirka 5 minuter, med stavmixer eller blender. Sila genom en finmaskig sil och häll ner i bunken med räkorna. Blanda runt lite; se till att räkorna täcks av den gröna juicen. Låt stå minst 45 minuter i kylskåpet.

6. Skiva gurkan tunt på en mandolin. Om du inte har en mandolin, skär tunt med en vass kniv. Lägg gurkan i en liten skål.

7. Skär den sista jalapeñon tunt med en kniv och lägg i en liten skål.

8. Kärna ur och skär avokadon i cirka 1 ½ x 1 ½ cm bitar. Salta och lägg i en liten skål.

9. Ta ut scampin ur kylskåpet och tillsätt avokadon, hälften av gurkan och hälften av jalapeñon. Blanda ordentligt med den gröna juicen.

10. Lägg upp och toppa med resterande gurka och jalapeño. Ringla över rikligt med olivolja.

Receptet är hämtat ur Adam Thulins kokbok ”Ett bord, flera smaker” (Bonnier fakta, 2022). 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar