Läs också: Rulltårtsbakelser med chokladkräm
Trendtårtan nummer ett och en given succé på alla födelsedagskalas. Det här är en så kallad ”naked cake” i sifferform med mjuk sockerkaka och fluffig hallonkräm – och så mycket godis och bär som får plats!
Du behöver (12–14 bitar):
-
220 g ägg (4)
-
280 g strösocker (drygt 3 dl)
-
10 g vaniljsocker (2 tsk)
-
60 g smör
-
200 g mjölk (2 dl)
-
240 g vetemjöl (4 dl)
-
10 g bakpulver (2 tsk)
Hallonfrosting
-
400 g vispgrädde (4 dl)
-
250 g kylskåpskall mascarpone
-
90 g florsocker (1 ½ dl)
-
250 g hallonsylt (2 dl)
Garnering
-
Blåbär
-
Hallon
-
valfritt godis
-
Citronmeliss
-
Oxalis
Recept ur boken Baka och spritsa – dekorera enkelt och vackert, av Emma Brink Rask (Bokförlaget Semic)
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en form, ca 22 x 30 cm, med bakplåtspapper. Rita och klipp ut en femma (eller valfri siffra) som är ungefär lika stor som ett A4-papper.
-
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst. Smält smöret och blanda med mjölken till en fingervarm vätska. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Vänd ner vätskan.
-
Häll smeten i formen och grädda i 20–25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt bottnen svalna helt.
-
Dela bottnen i två lager. Använd din pappersmall på båda delarna och skär ut två likadana femmor av bottnen.
-
Hallonfrosting: Vispa grädde, mascarpone och florsocker fluffigt. Vänd ner sylten.
-
Dekoration: Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll den med frosting. Håll spritspåsen rakt ovanför den understa bottnen och spritsa bollar längs med kanterna. Fyll hålrummet i mitten med likadana bollar.
-
Lägg på nästa botten och spritsa likadant. Gör i ordning ytterligare en spritspåse med en stängd stjärntyll och fyll den med resten av frostingen. Spritsa valfritt antal rosor på tårtan genom att börja i mitten av varje blomma och långsamt spritsa utåt och runt. Garnera med bär och godis och eventuellt lite citronmeliss och oxalis.
Tips! Tårtbottnar som har fått ligga i kylen i några timmar är lättare att jobba med när du ska montera en tårta.
Så här fint kan det färdiga resultatet bli!