Siffertårta med hallonkräm

Dags för födelsedagskalas? Baka en rolig och supersmarrig siffertårta! 


Läs också: Rulltårtsbakelser med chokladkräm

 Trendtårtan nummer ett och en given succé på alla födelsedagskalas. Det här är en så kallad ”naked cake” i sifferform med mjuk sockerkaka och fluffig hallonkräm – och så mycket godis och bär som får plats!

 

Du behöver (12–14 bitar): 

  • 220 g ägg (4)

  • 280 g strösocker (drygt 3 dl)

  • 10 g vaniljsocker (2 tsk)

  • 60 g smör

  • 200 g mjölk (2 dl)

  • 240 g vetemjöl (4 dl)

  • 10 g bakpulver (2 tsk)

 

Hallonfrosting

  • 400 g vispgrädde (4 dl)

  • 250 g kylskåpskall mascarpone

  • 90 g florsocker (1 ½ dl)

  • 250 g hallonsylt (2 dl)

 

Garnering

  • Blåbär

  • Hallon

  • valfritt godis

  • Citronmeliss

  • Oxalis

Recept ur boken Baka och spritsa – dekorera enkelt och vackert, av Emma Brink Rask (Bokförlaget Semic)

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en form, ca 22 x 30 cm, med bakplåtspapper. Rita och klipp ut en femma (eller valfri siffra) som är ungefär lika stor som ett A4-papper.

  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst. Smält smöret och blanda med mjölken till en fingervarm vätska. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Vänd ner vätskan. 

  3. Häll smeten i formen och grädda i 20–25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt bottnen svalna helt. 

  4. Dela bottnen i två lager. Använd din pappersmall på båda delarna och skär ut två likadana femmor av bottnen.

  5. Hallonfrosting: Vispa grädde, mascarpone och florsocker fluffigt. Vänd ner sylten.

  1. Dekoration: Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll den med frosting. Håll spritspåsen rakt ovanför den understa bottnen och spritsa bollar längs med kanterna. Fyll hålrummet i mitten med likadana bollar. 

 

  1. Lägg på nästa botten och spritsa likadant. Gör i ordning ytterligare en spritspåse med en stängd stjärntyll och fyll den med resten av frostingen. Spritsa valfritt antal rosor på tårtan genom att börja i mitten av varje blomma och långsamt spritsa utåt och runt. Garnera med bär och godis och eventuellt lite citronmeliss och oxalis.

 

Tips! Tårtbottnar som har fått ligga i kylen i några timmar är lättare att jobba med när du ska montera en tårta.

Så här fint kan det färdiga resultatet bli! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar