Siffertårta med hallonkräm

Dags för födelsedagskalas? Baka en rolig och supersmarrig siffertårta! 

Läs också: Rulltårtsbakelser med chokladkräm

 Trendtårtan nummer ett och en given succé på alla födelsedagskalas. Det här är en så kallad ”naked cake” i sifferform med mjuk sockerkaka och fluffig hallonkräm – och så mycket godis och bär som får plats!

 

Du behöver (12–14 bitar): 

  • 220 g ägg (4)

  • 280 g strösocker (drygt 3 dl)

  • 10 g vaniljsocker (2 tsk)

  • 60 g smör

  • 200 g mjölk (2 dl)

  • 240 g vetemjöl (4 dl)

  • 10 g bakpulver (2 tsk)

 

Hallonfrosting

  • 400 g vispgrädde (4 dl)

  • 250 g kylskåpskall mascarpone

  • 90 g florsocker (1 ½ dl)

  • 250 g hallonsylt (2 dl)

 

Garnering

  • Blåbär

  • Hallon

  • valfritt godis

  • Citronmeliss

  • Oxalis

Recept ur boken Baka och spritsa – dekorera enkelt och vackert, av Emma Brink Rask (Bokförlaget Semic)

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en form, ca 22 x 30 cm, med bakplåtspapper. Rita och klipp ut en femma (eller valfri siffra) som är ungefär lika stor som ett A4-papper.

  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst. Smält smöret och blanda med mjölken till en fingervarm vätska. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Vänd ner vätskan. 

  3. Häll smeten i formen och grädda i 20–25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt bottnen svalna helt. 

  4. Dela bottnen i två lager. Använd din pappersmall på båda delarna och skär ut två likadana femmor av bottnen.

  5. Hallonfrosting: Vispa grädde, mascarpone och florsocker fluffigt. Vänd ner sylten.

  1. Dekoration: Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll den med frosting. Håll spritspåsen rakt ovanför den understa bottnen och spritsa bollar längs med kanterna. Fyll hålrummet i mitten med likadana bollar. 

 

  1. Lägg på nästa botten och spritsa likadant. Gör i ordning ytterligare en spritspåse med en stängd stjärntyll och fyll den med resten av frostingen. Spritsa valfritt antal rosor på tårtan genom att börja i mitten av varje blomma och långsamt spritsa utåt och runt. Garnera med bär och godis och eventuellt lite citronmeliss och oxalis.

 

Tips! Tårtbottnar som har fått ligga i kylen i några timmar är lättare att jobba med när du ska montera en tårta.

Så här fint kan det färdiga resultatet bli! 

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar