Slipp julstressen – 14 december

TREDJE ADVENT - frosta av och baka.


Än är det långt kvar till julafton, men tänk vad skönt att redan ha julbaket avklarat och infryst! Dessutom är det mysigt adventspyssel, särskilt om du har barn. Brukar du inte baka, är det helt okej förstås, men har du tid idag så varför inte?

Först bör du förstås se till att frysen är avfrostad, är det kallt ute kan du förvara matvarorna på altanen under tiden, men se upp så att inga vilda djur kommer åt dem!

Här får du ett recept på enkla men jättegoda pepparkakor. De behöver förstås inte frysas in, utan håller sig länge i rumstemperatur. Receptet kommer från Arla och på www.arla.se hittar du massor av smarriga julbak.

Skurna franska pepparkakor

Den här pepparkaksdegen behöver du inte kavla. Skär bara tunna skivor och lägg på plåten.

Ingredienser
ca 40 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk bikarbonat
ca 3 dl vetemjöl
2 påsar à 50 g skållad, flagad mandel

Annorlunda pepparkaksform i form av en älg. 29 kronor Favoritsaker

Gör så här
Vispa smör, socker och sirap tills det blir ljust och poröst. Använd gärna elvispens vispar. Tillsätt kryddor, mandel och mjöl blandat med bikarbonat. Vispa på låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med handen i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Gör en rulle av degen, tjock som ett kvastskaft. Platta till rullen så att den blir fyrkantig. Vira in rullen i plastfolie och lägg den i kylen över natten. Sätt ugnen på 175°C. Skär rullen i tunna skivor med en riktigt vass kniv. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar