Smarrig halloumikebab med vitlökssås

Kryddig halloumi, kripspiga grönsaker och vitlökssås som serveras i tortillabröd. Så gott! Här är ett enkelt recept ur boken Vego på 15 minuter. 

Kryddig halloumikebab med vitlökssås

När min dotter Nora kom hem från en resa till Berlin var hon lyrisk och kunde inte sluta prata om en vegetarisk kebab med halloumi och vitlökssås. Jag bestämde mig för att göra ett försök och kom riktigt nära originalet. Principen är enkel: Stek osten frasig! Köp gärna svensk stekost som påminner om halloumi och finns i flera olika lokalproducerade märken. Servera osten i mjuka tortillabröd med krispiga grönsaker och ös på med sås. Avnjut direkt.

4 portioner 

Du behöver:

 • 2 pkt halloumi, 400 g
 • 2-3 msk olivolja
 • 1 tsk sumac eller paprikapulver

Gröna tillbehör

 • 1 romansallad
 • 1 dl plockad bladpersilja
 • ½ dl färsk koriander
 • 1 rödlök
 • 250 g körsbärstomater
 • ½ gurka
 • 1 citron, pressad saft
 • flingsalt och svartpeppar

Vitlökssås

 • 2 dl tjock yoghurt
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • 2 msk majonnäs
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 msk citronsaft
 • flingsalt och svartpeppar
 • 4 libabröd eller pitabröd
 • 1 dl oliver, gröna eller svarta

Gör så här:  

1. Skär halloumin i skivor eller mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja. Stek halloumin tills den fått fin färg på bägge sidor. Krydda med sumac eller paprikapulver. Sätt åt sidan.

2. Plocka och skölj salladen och skär i mindre bitar. Finhacka persilja och koriander. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i halvor eller kvartar och skär gurkan i mindre bitar. Lägg ner hackad persilja, koriander, gurka, tomater och skivad lök i en skål. Blanda med pressad citronsaft. Krydda med lite salt och peppar.

3. Blanda yoghurt med finhackad vitlök, majonnäs, dijonsenap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera halloumin med alla goda grönsaker i libabröd eller pitabröd, tillsammans med vitlöksyoghurt och oliver.

 

Vego på 15 minuter – lättlagat för hela familjen, Semic förlag 

 

Läs också: Friterad fisk med hemmagjord remouladsås 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar