Smart och god plåtmat – kyckling five spices

Laga mästerkockens enkla kycklingmiddag! Med plåtmat är det lätt att lyckas i köket. Här får du receptet på kyckling five spices, en kinesisk klassiker.

plåtmat

Plåtmat är räddaren i nöden på vardagarna – tillaga hela middagen på en och samma plåt. Enklare än så blir det inte! Den här kycklingen blir extra god tack vare Kinas mest kända kryddblandning, five spices. Receptet är framtaget av Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021, i samarbete med Lönneberga.

Det här behöver du:

4 portioner. Tillagningstid: 75 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Kycklinglårfilé, 630 g

Marinad:

  • 3 dl gräddfil
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk sriracha
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • kryddblandning (se nedan)

Kryddblandning:

  • 4 msk kinesisk five spice kryddblandning (finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker – eller gör själv enligt Christins tips längre ner)
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1,5 msk socker
  • 1 msk rostade sesamfrön

Kulpotatis & spetskål

  • 1 kg fast kulpotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 medelstor spetskål
  • 1 msk sesamolja
  • salt & svartpeppar

Till servering

  • valfri ört

Läs också: Heta vitlöksräkor med risnudlar

Så här gör du kyckling five spices:

Kryddblandningen: Mixa samman alla ingredienser i en mixer eller mortel tills det är helt finfördelat.

Kyckling: Blanda ingredienserna till marinaden med 2 msk av kryddblandningen. Lägg i kycklingen i marinaden och låt stå i 30 minuter i rumstemperatur (eller över natten i kylen).

Kulpotatis & spetskål: Sätt ugnen på 220°C. Tvätta potatisen och blanda med rapsolja, salt och svartpeppar på en plåt. Om du har lite större potatis, dela den. Klyfta spetskålen, pensla med sesamolja och salta. Lägg på samma plåt som potatisen och tillaga i ugnen i cirka 25 minuter.

Kyckling: När grönsakerna varit inne i ugnen ungefär fem minuter lägger du in den marinerade kycklingen på samma plåt. Då blir allt klart samtidigt. Vänd på filéerna och strö på mer kryddblandning efter tio minuter. Kycklingen är färdig när innertemperaturen är 72 grader.

Servering: Servera kycklinglårfilén med potatis och spetskål. Använd skyn som blir över som sås. Dekorera med valfri ört, gärna koriander eller thaibasilika.

Gör din egen five spices – Christins tips:

Du gör enkelt din egen ”kinesisk five spice” genom att mixa samman samtligan 2 msk hel sichuanpeppar, 5 stjärnanis, 1 tsk malen nejlika, 1 tsk malen kanel och 1 msk malen fänkål i en mixer eller mortel.

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar