Vad är egentligen en smashed burger?
En smashed burger är precis som det låter en hamburgare som man ”smashar till” på en het stekyta. Så här gör du: Använd löst sammansatta färsbollar och pressa ner färsen med ett ordentligt tryck på en het stekyta tills den är platt. På så sätt kommer alla safter från köttet att stanna kvar – och du kommer få extra saftiga burgare!
Vill du testa? Spana in vårt recept här nedan!
Recept på smashed burger
(4 portioner)
- ca 800 g mald färs, hoprullad i plastfolie
- osötad senap
- BBQ-sås
- ost efter smak
Gör så här:
- Skär igenom färsrullen så det blir som ”puckar”, inte för tunna – runt 180–200 gram per puck. Linda försiktigt upp plasten och rulla bollar av färsen. Pressa inte färsen för hårt – vi vill ha burgaren luftig.
- Hetta upp en stekpanna – den ska vara riktigt varm. Lägg i färsbollen och låt den ligga någon sekund, tryck sedan till den med en stekspade försiktigt så bollen blir platt, cirka 1 1⁄2 centimeter, och kanterna spricker. Stek i cirka 1 1⁄2 minut och vänd sedan.
- Pensla ett lager osötad senap på ovansidan och vänd burgaren igen. Upprepa proceduren med senapen och vänd burgaren igen efter någon minut. Om du vill kan du pensla lite BBQ-sås på ovansidan och lägga på ost. Stek ytterligare någon minut tills osten smält.
- Montera din burgare och ät.
Recept på smashed down under
Du behöver:
- Smashed burger (se receptet ovan)
- Hamburgerbröd
Dressing:
- guacamole, se recept nedan
Övrigt:
- vit cheddarost
- tomatskivor
- ringar av silverlök
- 1⁄2 avokado, skivad
- stekt bacon
- röd chili, fint skivad
Uppbyggnad:
- Guacamole på bottenbrödet
- Smashed Burger med cheddarost
- Tomat
- Silverlök
- Avokado
- Stekt bacon
- Röd chili
- Lock
Guacamole:
(cirka 2 dl)
- 2 avokador
- 1⁄2 jalapeño
- 1⁄2 röd chili
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1⁄2 vitlöksklyfta, riven
- 1⁄2 lime, saften
- 1 msk koriander, finhackad
- salt och nymalen peppar
Gör så här:
Mosa avokadon och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.